Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • Szczegółowy rozkład zajęć.
  • Ostatnia zmiana 29.09.2023 przez Zakład Bromatologii

    Szczegółowy rozkład zajęć

    JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

    Program ćwiczeń dla studentów Dietetyki (II rok, II stopnia)

    w semestrze zimowym

    Ćwiczenie I    

    • Zapoznanie się z przepisami BHP.
    • Oznaczanie suchej masy środków spożywczych wymagających specjalnych warunków przygotowania próby do analizy.
    • Parametry jakości wody pitnej. Oznaczanie chlorków w wybranych wodach mineralnych. Analiza podstawowych parametrów przy użyciu testów paskowych.
    • Metody uzdatniania wody. Wody mineralne, źródlane i lecznicze.

     

     

    Ćwiczenie II

    Wykrywanie produktów aldehydowego i ketonowego jełczenia tłuszczów spożywczych

    • Próba Taufla i Thalera,
    • Próba z kwasem 2-tiobarbiturowym na aldehyd malonowy,
    • Analiza jakości tłuszczów spożywczych w lampie UV
    • Wykrywanie zafałszowań mleka i śmietany

     

     

    Ćwiczenie III

    Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. I

    • Liczba diastazowa.
    • Zawartość wody (analiza refraktometryczna).

     

     

    Ćwiczenie IV  

    Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. II

    • Zawartość proliny
    • Przygotowanie prób do analizy pyłkowej

     

     

    Ćwiczenie V  

    Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. III

    • Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF).
    • Analiza pyłkowa miodów

     

     

     

     
    Wykłady:

    Program wykładów dla studentów Dietetyki

    w semestrze zimowym (20 godz.)

    1. Zapoznanie się z kontrolą jakości wodociągów;

    2. Produkty pszczele – jakość i bezpieczeństwo;

    3. Materiały opakowaniowe i opakowania stosowane w przemyśle spożywczym;

    4. Zanieczyszczenia chemiczne w żywności (furan, akrylamid, bisfenol);

    5. Substancje antyodżywcze. Naturalne toksykanty w żywności;

    6. Substancje o działaniu mutagennym i przeciwnowotworowym w żywności;

    7.  Zanieczyszczenia biologiczne. Produkty biobójcze;

    8. Żywność genetycznie modyfikowana (GMO);

    9. Żywność ekologiczna i produkty regionalne;

    10. Nutrikosmetyka. Radiacja żywności.