JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Program ćwiczeń dla studentów Dietetyki (II rok, II stopnia)
w semestrze zimowym
Ćwiczenie I
- Zapoznanie się z przepisami BHP.
- Oznaczanie suchej masy środków spożywczych wymagających specjalnych warunków przygotowania próby do analizy.
- Parametry jakości wody pitnej. Oznaczanie chlorków w wybranych wodach mineralnych. Analiza podstawowych parametrów przy użyciu testów paskowych.
- Metody uzdatniania wody. Wody mineralne, źródlane i lecznicze.
Ćwiczenie II
Wykrywanie produktów aldehydowego i ketonowego jełczenia tłuszczów spożywczych
- Próba Taufla i Thalera,
- Próba z kwasem 2-tiobarbiturowym na aldehyd malonowy,
- Analiza jakości tłuszczów spożywczych w lampie UV
- Wykrywanie zafałszowań mleka i śmietany
Ćwiczenie III
Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. I
- Liczba diastazowa.
- Zawartość wody (analiza refraktometryczna).
Ćwiczenie IV
Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. II
- Zawartość proliny
- Przygotowanie prób do analizy pyłkowej
Ćwiczenie V
Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. III
- Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF).
- Analiza pyłkowa miodów
Program wykładów dla studentów Dietetyki
w semestrze zimowym (20 godz.)
Zapoznanie się z kontrolą jakości wodociągów;
Produkty pszczele – jakość i bezpieczeństwo;
Materiały opakowaniowe i opakowania stosowane w przemyśle spożywczym;
Zanieczyszczenia chemiczne w żywności (furan, akrylamid, bisfenol);
Substancje antyodżywcze. Naturalne toksykanty w żywności;
Substancje o działaniu mutagennym i przeciwnowotworowym w żywności;
Zanieczyszczenia biologiczne. Produkty biobójcze;
Żywność genetycznie modyfikowana (GMO);
Żywność ekologiczna i produkty regionalne;
Nutrikosmetyka. Radiacja żywności.