Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Aktualności.
  • Aktualności

    Nowi profesorowie w UMB - prof. Małgorzata Zujko i prof. Piotr Zabielski

    10.04.2025 19:17
    Autor: Biuro Komunikacji i Popularyzacji Nauki
    Postanowieniem Prezydenta RP z dnia 5 marca 2025 r. dr hab Małgorzata Elżbieta Zujko z Zakładu Biotechnologii Żywności UMB uzyskała tytuł profesora w dyscyplinie nauki o zdrowiu, a dr hab. Piotr Zabielski - kierownik Zakładu Biologii Medycznej UMB uzyskał tytuł profesora w dyscyplinie nauki medyczne.

     

    Profesor Małgorzata Elżbieta Zujko
     
    Prof. dr hab. Małgorzata Elżbieta Zujko jest technologiem żywności w zakresie żywienia człowieka, dietetykiem i inżynierem, absolwentką Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (obecnie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski). Z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku związana jest od 2001 r. , w 2005 r. uzyskała stopień doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej na Wydziale Farmaceutycznym Akademii Medycznej w Białymstoku (na podstawie rozprawy doktorskiej pt. „Wpływ nawyków żywieniowych oraz palenia papierosów w okresie ciąży na zawartość cynku, manganu, selenu, kadmu i ołowiu w łożysku i krwi matki oraz krwi pępowinowej)”, a w 2016 r. – doktora habilitowanego w dziedzinie nauk o zdrowiu („Ocena aktywności antyoksydacyjnej diety i wybranych parametrów stanu antyoksydacyjnego ustroju w prewencji chorób cywilizacyjnych”).

     

    Jej dorobek naukowy obejmuje publikacje z zakresu żywności i żywienia, zawartości składników bioaktywnych w żywności oraz wpływu składników diety na występowanie chorób przewlekłych w badaniach populacyjnych. Opracowała bazy danych polifenoli, flawonoidów i potencjału antyoksydacyjnego popularnych produktów spożywczych dostępnych na rynku polskim. Całkowity wskaźnik IF publikacji wynosi 158,607 pkt., pkt. MNiSW – 3674, indeks Hirscha wg bazy Web of Science – 20, wg Scopus – 21, liczba cytowań – 1441. W 2019 r. otrzymała nagrodę czasopisma „Kardiologia Polska” za wkład w budowanie pozycji czasopisma dla autorów najczęściej cytowanych artykułów opublikowanych w latach 2016-2017.

     

    Prof. Zujko była kierownikiem projektu wynalazczego pt. „Innowacyjne pasty z aronii o wysokim potencjale antyoksydacyjnym”, który zakończył się komercjalizacją wyników badań. Była współwykonawcą projektu B+R w ramach programu Fundusze Europejskie dla Podlaskiego 2021-2027 – Badania i Innowacje pt. „Prozdrowotne produkty o obniżonym indeksie glikemicznym oraz zwiększonych właściwościach przeciwutleniających". Ponadto była kierownikiem projektu finansowanego ze środków MNiSW pt. „Opracowanie innowacyjnej żywności funkcjonalnej wspomagającej redukcję stresu oksydacyjnego u sportowców”. Od wielu lat współpracuje z firmami z sektora przemysłu spożywczego.

     

    Obecnie pełni funkcję m.in. przewodniczącej Komisji Rewizyjnej Białostockiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, przewodniczącej Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu (region północno-wschodni). Zasiada m.in. w Senacie i Kolegium Elektorów UMB, Radzie Programowej Szkoły Doktorskiej UMB.

     

    Prywatnie jest szczęśliwą mężatką i mamą 2 dorosłych dzieci, z których jest bardzo dumna: syna Kacpra (cybernetyka, kryptologa i informatyka, doktoranta Szkoły Doktorskiej w Warszawie) oraz Kingi (lekarza USK, sportowca i doktorantki Szkoły Doktorskiej UMB). W tym roku została babcią Leona i wkrótce zostanie babcią po raz drugi.

     

    Profesor Piotr Zabielski
    Białostoczanin, absolwent Wydziału Biologii Uniwersytetu w Białymstoku. Po ukończeniu studiów w 2000 r., rozpoczął pracę w Zakładzie Fizjologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, gdzie pod kierunkiem prof. Jana Górskiego rozpoczął badania nad wpływem sfingolipidów na procesy proliferacyjne w komórkach wątrobowych. W roku 2005 uzyskał stopień doktora nauk medycznych. W latach 2008-2011 przebywał na stażu naukowym w Mayo Clinic, USA (Division of Endocrinology, Diabetes, Metabolism, and Nutrition), publikując szereg prac z zakresu wpływu zaburzeń metabolicznych na proteom tkanek insulinowrażliwych, w których wykorzystał nowatorskie techniki znakowania białek in-vitro z zastosowaniem stabilnych izotopów węgla.

     

    W 2015 r. uzyskał stopień doktora habilitowanego, a od 2016 r. jest kierownikiem Zakładu Biologii Medycznej UMB. Zainteresowania naukowe prof. Piotra Zabielskiego dotyczą wpływu zaburzeń metabolicznych (insulinooporność, cukrzyca typu I i II, otyłość) na metabolizm białek i lipidów tkanek insulinowrażliwych. W swoich badaniach wykorzystuje techniki oparte o spektrometrię mas wysokiej rozdzielczości (LC/MS-HRMS).

     

    Brał udział w realizacji szeregu projektów badawczych finansowanych ze źródeł zewnętrznych (Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Narodowe Centrum Nauki) oraz odpowiadał za wdrożenie programu PROM wymiany stypendialnej doktorantów i kadry akademickiej w latach 2019-2022 (Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej). Od 2019 r. pełni obowiązki w przewodniczącego Sekcji Nauk Medycznych w Komisji Nauk o Życiu Polskiej Akademii Nauk (Oddział w Olsztynie i Białymstoku). Jest recenzentem, m.in. w Diabetes, Diabetes Care, Journal of Lipid Research i innych. Dorobek naukowy prof. Zabielskiego obejmuje 132 prace, w tym 81 pełnotekstowych publikacji o łącznym współczynniku oddziaływania IF=316, punktacji MNiSW=5146 i indeks Hirscha =27.
    Prywatnie jest szczęśliwym mężem i ojcem.
    Powrót