Oferta usługowa
Oznaczanie zawartości wybranych składników żywności metodą spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIR)
Opis usługi
Metoda polega na oznaczaniu zawartości wybranych składników produktów spożywczych, m.in.
- mięsa i produktów mięsnych (oznaczanie zawartości m.in. białka, kolagenu, soli, tłuszczu, wody);
- produktów garmażeryjnych (zawartość białka, błonnika, nasyconych kwasów tłuszczowych, popiołu, soli, tłuszczu, węglowodanów, wody);
- mąki (zawartość białka, glutenu, popiołu, wody, zdolność absorpcji wody);
- miodów pszczelich (zawartość m.in. wody, sumy glukozy i fruktozy).
Analiza wykonywana jest metodą spektroskopii w bliskiej podczerwieni (ang. Near Infrared Specroscopy). Pozwala uzyskiwać powtarzalne rezultaty w krótkim czasie, na podstawie opracowanych kalibracji, m.in. metodą sztucznych sieci neuronowych.
Zastosowanie
Przemysł spożywczy
Dział gospodarki
Przemysł
Cena
Dane teleadresowe
Dr hab. Katarzyna Socha
katarzyna.socha@umb.edu.pl
Jednostka realizująca usługę
Aparatura
Eksperci
Powrót