Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Oferta usługowa.
  • Oferta usługowa

    Oznaczanie zawartości wybranych składników żywności metodą spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIR)



    Opis usługi

    Metoda polega na oznaczaniu zawartości wybranych składników produktów spożywczych, m.in.

    • mięsa i produktów mięsnych (oznaczanie zawartości m.in. białka, kolagenu, soli, tłuszczu, wody);
    • produktów garmażeryjnych (zawartość białka, błonnika, nasyconych kwasów tłuszczowych, popiołu, soli, tłuszczu, węglowodanów, wody);
    • mąki (zawartość białka, glutenu, popiołu, wody, zdolność absorpcji wody);
    • miodów pszczelich (zawartość m.in. wody, sumy glukozy i fruktozy).

    Analiza wykonywana jest metodą spektroskopii w bliskiej podczerwieni (ang. Near Infrared Specroscopy). Pozwala uzyskiwać powtarzalne rezultaty w krótkim czasie, na podstawie opracowanych kalibracji, m.in. metodą sztucznych sieci neuronowych.

    Zastosowanie

    Przemysł spożywczy

    Dział gospodarki

    Przemysł

    Cena

    Dane teleadresowe

    Dr hab. Katarzyna Socha

    katarzyna.socha@umb.edu.pl

    Powrót