PROGRAM
STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
I. INFORMACJE OGÓLNE
- Nazwa jednostki prowadzącej studia podyplomowe: Wydział Nauk o Zdrowiu UMB
- Nazwa studiów podyplomowych: Dietetyka kliniczna
- Czas trwania studiów podyplomowych: 1 rok akademicki
- Forma studiów podyplomowych: niestacjonarny
- Założenia i cele ogólne:
Studia obejmują zagadnienia z dziedziny: dietetyki, onkologii, gastroenterologii, bariatrii, neurologii, zaburzeń metabolicznych, kardiologii, hematologii, nutrigenetyki, epigenetyki, immunologii, nefrologii, geriatrii, żywienia klinicznego, diagnostyki laboratoryjnej oraz farmakoterapii. Utworzenie studiów podyplomowych z „Dietetyki klinicznej” jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom absolwentów medycznych uczelni wyższych. Absolwent będzie w stanie ocenić potrzeby żywieniowe pacjentóww różnych stanach klinicznych wymagających opieki interdyscyplinarnej. Będzie posiadał wiedzę i umiejętność opieki dietetycznej nad pacjentem ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Zdobyte kwalifikacje umożliwią zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką medyczną nad osobami wymagającymi szczególnej opieki żywieniowej.
- Liczba semestrów: 2
- Łączna liczba punktów ECTS konieczna do uzyskania kwalifikacji podyplomowych: 35
- Łączna liczba godzin dydaktycznych: 176
- Program studiów uchwalony na posiedzeniu R W 21.03.2017, obowiązuje od roku akademickiego 17/18
II. WYKAZ PRZEDMIOTÓW WRAZ Z PRZYPISANĄ IM LICZBĄ PUNKTÓW ECTS I ODNIESIENIEM DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA.
Lp. | NAZWA PRZEDMIOTU | ECTS | ODNIESIENIE DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA | Sposób weryfikowania | Sposób dokumentowania |
1. | Żywienie w chorobach nowotworowych | 2 | K-W01 - K-W14; K-U01 - K-U13; K-K01 - K-K05. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
2. | Żywienie w gastroenterologii | 2 | K-W159 - K-W162; K-U107 - K-U108; K-K01 - K-K04. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
3. | Bariatria, żywienie przed i po zabiegu bariatrycznym | 4 | K-W126 - K-W132; K-U80 - K-U84; K-K01 - K-K04, K-K23. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
4. | Terapia żywieniowa w schorzeniach neurologicznych | 3 | K-W83 - K-W125; K-U54 - K-U79; K-K18 - K-K22, K-K08, K-K14. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
5. | Terapia żywieniowa w chorobach kardiologicznych i hematologicznych | 2 | K-W163 - K-W168; K-U109 - K-U112; K-K01 - K-K04. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
6. | Nutrigenetyka i epigenetyka | 3 | K-W56 - K-W82; K-U35 - K-U53; K-K03, K-K12, K-K15, K-K17, K-K18. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
7. | Terapia żywieniowa w schorzeniach immunologicznych | 2 | K-W153 - K-W158; K-U101 - K-U106; K-K01 - K-K04. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
8. | Żywienie w chorobach nerek i dializoterapii | 2 | K-W145 - K-W152; K-U89 - K-U100; K-K02, K-K06, K-K14. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
9. | Żywienie pacjenta geriatrycznego | 2 | K-W133 – K-W144; K-U85 - K-U88; K-K24 - K-K27. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
10. | Żywienie kliniczne | 12 | K-W15 - K-W49; K-U14 - K-U29; K-K06 - K-K17. | (zaliczenie, obserwacja pracy studenta; bieżąca informacja zwrotna; ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/) | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
11. | Szkolenie biblioteczne | - | - |
|
|
12. | Praca końcowa | 1 | - |
|
|
| Ogółem: | 35 |
|
|
|
III. WYMIAR, FORMY I ZASADY ODBYWANIA PRAKTYK ZAWODOWYCHwraz z przyporządkowaną im liczbą punktów ECTS (jeżeli program studiów podyplomowych przewiduje realizację praktyk):
Program nie przewiduje praktyk zawodowych
IV. WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Zaliczenie testowe przedmiotów realizowanych w programie studiów oraz złożenie pracy końcowej.