Uwaga Studenci II roku Kosmetologii (I stopnia) !
W związku z pracami remontowymi na holu przed wejściem do Zakładu Farmacji Stosowanej na III pietrze,
studenci kierunku kosmetologia proszeni są o przechodzenie na ćwiczenia do Zakładu - korytarzem na parterze budynku Collegium Universum i następnie klatką schodową na III piętro.
Wykłady TECHNOLOGIA FORMY KOSMETYKU
- Nomenklatura surowców kosmetycznych. Roztwory wykorzystywane w postaci kosmetyków (26.02.2025 r.; g. 8.15-10.00).
- Zawiesiny jako forma kosmetyku. Układy wielofazowe – emulsje (05.03.2025 r.; g. 8.15-10.00).
- Związki powierzchniowo czynne cz. I (12.03.2025 r.; g. 8.15-10.00)
- Półstałe formy kosmetyku (19.03.2025 r.; g. 8.15-9.45).
- Ocena półstałych form kosmetyku - właściwości reologiczne i mechaniczne (26.03.2025 r.; g. 8.15-9.45).
- Nowoczesne formy kosmetyku (02.04.2025 r.; g. 8.15-9.45).
- Procesy technologiczne wykorzystywane do otrzymywania form kosmetyków (09.04.2025 r.; g. 8.15-9.45)
Ćwiczenia TECHNOLOGIA FORMY KOSMETYKU
Ćwiczenie 1.
Wiadomości wstępne. Roztwory rzeczywiste i micelarne, toniki, wody aromatyczne – metody wykonywania preparatów.
Pomiar gęstości, pomiar pH.
Ustalanie odpowiedniego stężenia tenzydów w układach micelarnym.
Ćwiczenie 2.
Zawiesiny – metody wykonania preparatów.
Określenie pH i wielkości cząstek w zawiesinach.
Ćwiczenie 3.
Emulsje (balsamy, mleczka) – metody wykonania preparatów.
Określanie rodzaju emulsji, pomiar: pH, lepkości fazy wewnętrznej i zewnętrznej, wielkości cząstek oraz gęstości fazy wewnętrznej i zewnętrznej.
Ćwiczenie 4.
Maści (maści, kremy) – cz. I – metody wykonania preparatów.
Pomiar lepkości i konsystencji, ocena zdolności do tiksotropii.
Ćwiczenie 5.
Maści (maści, kremy) – cz. II.
Porównywanie rozsmarowywalności preparatów i jej wpływu na konsystencję, badanie szybkości przenikania przez błony (stopień rozdrobnienia substancji, wpływ tenzydów i innych substancji na szybkość przenikania).
Ćwiczenie 6.
Pasty pielęgnacyjne – metody wykonania preparatów.
Ocena wielkości cząstek fazy wewnętrznej, stopnia rozproszenia, lepkości (układy dylatancyjne).
Ćwiczenie 7.
Żele (hydrożele i oleożele) – metody wykonania preparatów.
Wybór odpowiedniego polimeru żelującego (wpływ podłoża na stabilność substancji aktywnych). Porównanie właściwości różnych podłoży żelowych (pH, lepkość, rozsmarowywalność).
Ćwiczenie 8.
Podsumowanie i powtórzenie materiału oraz praktyczne zaliczenie ćwiczeń.
| Grupa I (pn. 8.15-11.00) | Grupa II (pt. 8.15-11.00) | Grupa III (wt. 11.15-14.00) | Grupa IV (wt. 8.15-11.00) | Grupa V (pt. 11.15-14.00) |
Ćw. 1 | 24.02.25 r. | 28.02.25 r. | 25.02.25 r. | 25.02.25 r. | 28.02.25 r. |
Ćw. 2 | 03.03.25 r. | 07.03.25 r. | 04.03.25 r. | 04.03.25 r. | 07.03.25 r. |
Ćw. 3 | 10.03.25 r. | 06.03.25 r. (14.00-16.45) | 11.03.25 r. | 11.03.25 r. | 07.03.25 r. (14.00-16.45) |
Ćw. 4 | 17.03.25 r. | 14.03.25 r. | 18.03.25 r. | 18.03.25 r. | 14.03.25 r. |
Ćw. 5 | 24.03.25 r. | 21.03.25 r. | 25.03.25 r. | 25.03.25 r. | 21.03.25 r. |
Ćw. 6 | 31.03.25 r. | 28.03.25 r. | 01.04.25 r. | 01.04.25 r. | 28.03.25 r. |
| pn. 8.00-11.00 | pt. 8.15-11.15 | wt. 11.15-14.15 | wt. 8.00-11.00 | pt. 11.15-14.15 |
Ćw. 7 | 07.04.25 r. | 04.04.25 r. | 08.04.25 r. | 08.04.25 r. | 04.04.25 r. |
Ćw. 8 | 14.04.25 r. | 11.04.25 r. | 15.04.25 r. | 15.04.25 r. | 11.04.25 r. |
protokół sporządzania i badania preparatu
Godziny konsultacji:
dr n. farm. Katarzyna Sosnowska poniedziałek 1100- 1200