MATERIAŁY DLA STUDENTÓW - pliki do pobrania
KOSMETOLOGIA – studia II stopnia
SENSORYKA I ŚRODKI ZAPACHOWE
2024/2025 (semestr III – zimowy)
Nr | Ćwiczenie | Data |
1 | Elementy technologii perfumiarstwa (część 1)
Zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 1 Instrukcja wykonania ćwiczenia Zasady bezpiecznej pracy w pracowni ćwiczeniowej Zakładu Chemii Organicznej Podstawowe czynności laboratoryjne | 10-11.10.2024 r. |
2 | Elementy technologii perfumiarstwa (część 2)
Testowanie indywidualnej i zespołowej sprawności sensorycznej (część 1)
Zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 2 Instrukcja wykonania ćwiczenia | 17-18.10.2024 r. |
3 | Testowanie indywidualnej i zespołowej sprawności sensorycznej (część 2)
Analiza sensoryczna, jakościowa i hedonistyczna produktów kosmetycznych i surowców stosowanych w kosmetyce. Kosmetyki aromaterapeutyczne
Zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 3 Instrukcja wykonania ćwiczenia | 24-25.10.2024 r. |
— | KOLOKWIUM SEMINARYJNE | 28.11.2024 r. |
WYKŁADY | DATA |
Wykład I | 3.10.2024 r. |
Wykład II | 10.10.2024 r. |
Wykład III | 17.10.2024 r. |
Wykład IV | 24.10.2024 r. |
Wykład V | 31.10.2024 r. |
Wykład VI | 7.11.2024 r. |
SEMINARIA 2024/2025
Tematyka zajęć seminaryjnych | Grupa seminaryjna A Data | Grupa seminaryjna B Data |
SEMINARIUM 1 Analiza sensoryczna – podstawowe pojęcia. Pracownia analizy sensorycznej
| 3.10.2024 r. | 3.10.2024 r. |
SEMINARIUM 2 Zasady prowadzenia testów sensorycznych. Metody analizy sensorycznej, analiza organoleptyczna i sensoryczna | 11.10.2024 r. | 10.10.2024 r. |
SEMINARIUM 3 Analiza sensoryczna, jakościowa i hedonistyczna produktów kosmetycznych i surowców stosowanych w kosmetyce. Rola powonienia i dotyku w analizie sensorycznej kosmetyku | 18.10.2024 r. | 17.10.2024 r. |
SEMINARIUM 4 i 5 Laboratoryjne metody analizy sensorycznej: metody oznaczania wartości progowych, wykrywania różnic, metody skalowania, sprawdzania wrażliwości zmysłów. Metody ocen konsumenckich | 25.10.2024 r. 8.11.2024 r. | 24.10.2024 r. 7.11.2024 r. |
SEMINARIUM 6 Marketing sensoryczny i aromamarketing. Kompozycja zapachowa jako element marketingu. Aromachologia i aromaterapia | 15.11.2024 r. | 14.11.2024 r. |
SEMINARIUM 7 Dezodoranty, antyperspiranty, antytranspiranty. Feromony | 22.11.2024 r. | 21.11.2024 r. |
KOLOKWIUM SEMINARYJNE | 28.11.2024 r. | 28.11.2024 r. |
Literatura:
- Brud W., Konopacka-Brud I. Podstawy perfumerii. Oficyna Wydawnicza MA, Łódz 2009
- Jabłońska-Trypuć A., Farbiszewski R. Sensoryka i podstawy perfumerii. Wyd. MedPharm Polska, Wrocław 2008
- Wasilenko A. Świat perfum. Wyd. Świat Książki, Warszawa 2004
- Brud W., Konopacka I. Pachnąca apteka. Wyd. Pagina, Warszawa 1998
- Kwartalnik Aromaterapia http://aromaterapia.pl
- Farbiszewski R., Jabłońska-Trypuć A. Sensoryka i substancje zapachowe. Wyd. WSKiOZ, Białystok 2006
- Jędryka T. Metody sensoryczne. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2001
- Farbiszewski R., Kranc R. Sensoryka. Układy somatosensoryczne. MedPharm Polska, Wrocław 2012
- Czerniawska E., Czerniawska-Far J.M. Psychologia węchu i pamięci węchowej. Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2007
- ISO 4121:2003. Sensory analysis. Guidelines for the use of quantitative response scales, ISO, Geneva
- ISO 5496:2006. Sensory analysis. Methodology. Initiation and training of assessors in the detection and recognition of odours, ISO, Geneva
- ISO 5492:2008. Sensory analysis. Vocabulary, ISO, Geneva
- ISO 8586:2012. Sensory analysis. General guidelines for the selection, training and monitoring of selected assessors and expert sensory assessors, ISO, Geneva
- ISO 6658:2017. Sensory analysis. Methodology. General guidance, ISO, Geneva
- Płocica J., Tal-Figiel B., Figiel W. (2015), Znaczenie analizy sensorycznej i pomiarów reologicznych w ocenie preparatów kosmetycznych, „Inżynieria i Aparatura Chemiczna”, nr 2
- Szakiel J. (2016), Divergences in Instrumental Examination Results and Results of Sensory Analysis of Skin Hydration after Application of Moisturizing Cosmetic Emulsions (w:) Quality of Selected Cosmetics and Household Chemistry Products, red. T. Wasilewski, R. Zieliński, J. Żuchowski, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom
- Turek P. (2013), Sensory Evaluation of the Quality of Cosmetics and Their Price. Current Trends in Commodity Science, Household and Personal Care Products, Poznań University of Economics – Faculty of Commodity Science, Poznań