Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • 17.10.2024 Zakład Chemii Organicznej

    Szczegółowy rozkład zajęć

     

    MATERIAŁY DLA STUDENTÓW - pliki do pobrania

     


     

    KOSMETOLOGIA – studia II stopnia

    SENSORYKA I ŚRODKI ZAPACHOWE

    2024/2025 (semestr III – zimowy)

     

    Nr

    Ćwiczenie

    Data

    1

    Elementy technologii perfumiarstwa (część 1)

    • Otrzymywanie konkretu i absolutu z zastosowaniem ekstrakcji ciągłej
    • Demonstracja próbek olejków eterycznych, syntetycznych substancji zapachowych (w tym identycznych z naturalnymi)
    • Przygotowanie pachnidła alkoholowego/olejowego

    Zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 1

    Instrukcja wykonania ćwiczenia

    Zasady bezpiecznej pracy w pracowni ćwiczeniowej Zakładu Chemii Organicznej

    Podstawowe czynności laboratoryjne

    10-11.10.2024 r.

    2

    Elementy technologii perfumiarstwa (część 2)

    • Synteza estru zapachowego

    Testowanie indywidualnej i zespołowej sprawności sensorycznej (część 1)

    • Zasady prowadzenia testów sensorycznych
    • Test na daltonizm smakowy
    • Metody sprawdzania wrażliwości zmysłów. Wyznaczenie współczynnika korekcyjnego wrażliwości wyczucia smaku gorzkiego

    Zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 2

    Instrukcja wykonania ćwiczenia

    17-18.10.2024 r.

    3

    Testowanie indywidualnej i zespołowej sprawności sensorycznej (część 2)

    • Zasady prowadzenia testów sensorycznych
    • Test na daltonizm zapachowy
    • Test Ishihary

    Analiza sensoryczna, jakościowa i hedonistyczna produktów kosmetycznych i surowców stosowanych w kosmetyce.  Kosmetyki aromaterapeutyczne

    • Rola zmysłów (głównie powonienia i dotyku) w analizie sensorycznej kosmetyku
    • Wyróżniki akceptacji preparatów kosmetycznych
    • Ocena jakościowa i hedonistyczna emulsji kosmetycznych
    • Przygotowanie kosmetyków aromaterapeutycznych

    Zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 3

    Instrukcja wykonania ćwiczenia

    24-25.10.2024 r.

     

    KOLOKWIUM SEMINARYJNE

    28.11.2024 r.

     

     


     

    WYKŁADY

    DATA

    Wykład I

    3.10.2024 r.

    Wykład II

    10.10.2024 r.

    Wykład III

    17.10.2024 r.

    Wykład IV

    24.10.2024 r.

    Wykład V

    31.10.2024 r.

    Wykład VI

    7.11.2024 r.

     

     


     

    SEMINARIA 2024/2025

     

    Tematyka zajęć seminaryjnych

    Grupa seminaryjna A

    Data

    Grupa seminaryjna B

    Data

    SEMINARIUM 1

    Analiza sensoryczna – podstawowe pojęcia. Pracownia analizy sensorycznej

    1. Podstawowe pojęcia w analizie sensorycznej: bodziec, receptor, percepcja, sensoryczny, organoleptyczny, wrażliwość sensoryczna, precyzja, dokładność, powtarzalność, odtwarzalność, wyróżnik jakościowy, zmęczenie sensoryczne. Próg wyczuwalności, próg rozpoznania, próg różnicy, pamięć sensoryczna, próg krańcowy, minima sensoryczne
    2. Pracownia analizy sensorycznej
    • warunki panujące w laboratorium oceny sensorycznej wg norm ISO
    1. Przygotowanie próbek do oceny sensorycznej

    3.10.2024 r.

    3.10.2024 r.

    SEMINARIUM 2

    Zasady prowadzenia testów sensorycznych. Metody analizy sensorycznej, analiza organoleptyczna i sensoryczna

    11.10.2024 r.

    10.10.2024 r.

    SEMINARIUM 3

    Analiza sensoryczna, jakościowa i hedonistyczna produktów kosmetycznych i surowców stosowanych w kosmetyce. Rola powonienia i dotyku w analizie sensorycznej kosmetyku

    18.10.2024 r.

    17.10.2024 r.

    SEMINARIUM 4 i 5

    Laboratoryjne metody analizy sensorycznej: metody oznaczania wartości progowych, wykrywania różnic, metody skalowania, sprawdzania wrażliwości zmysłów. Metody ocen konsumenckich

    25.10.2024 r.

    8.11.2024 r.

    24.10.2024 r.

    7.11.2024 r.

    SEMINARIUM 6

    Marketing sensoryczny i aromamarketing. Kompozycja zapachowa jako element marketingu. Aromachologia i aromaterapia

    15.11.2024 r.

    14.11.2024 r.

    SEMINARIUM 7

    Dezodoranty, antyperspiranty, antytranspiranty. Feromony

    22.11.2024 r.

    21.11.2024 r.

    KOLOKWIUM SEMINARYJNE

    28.11.2024 r.

    28.11.2024 r.

     

    Literatura:

    1. Brud W., Konopacka-Brud I. Podstawy perfumerii. Oficyna Wydawnicza MA, Łódz 2009
    2. Jabłońska-Trypuć A., Farbiszewski R. Sensoryka i podstawy perfumerii. Wyd. MedPharm Polska, Wrocław 2008
    3. Wasilenko A. Świat perfum. Wyd. Świat Książki, Warszawa 2004
    4. Brud W., Konopacka I. Pachnąca apteka. Wyd. Pagina, Warszawa 1998
    5. Kwartalnik Aromaterapia http://aromaterapia.pl
    6. Farbiszewski R., Jabłońska-Trypuć A. Sensoryka i substancje zapachowe. Wyd. WSKiOZ, Białystok 2006
    7. Jędryka T. Metody sensoryczne. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2001
    8. Farbiszewski R., Kranc R. Sensoryka. Układy somatosensoryczne. MedPharm Polska, Wrocław 2012
    9. Czerniawska E., Czerniawska-Far J.M. Psychologia węchu i pamięci węchowej. Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2007
    10. ISO 4121:2003. Sensory analysis. Guidelines for the use of quantitative response scales, ISO, Geneva
    11. ISO 5496:2006. Sensory analysis. Methodology. Initiation and training of assessors in the detection and recognition of odours, ISO, Geneva
    12. ISO 5492:2008. Sensory analysis. Vocabulary, ISO, Geneva
    13. ISO 8586:2012. Sensory analysis. General guidelines for the selection, training and monitoring of selected assessors and expert sensory assessors, ISO, Geneva
    14. ISO 6658:2017. Sensory analysis. Methodology. General guidance, ISO, Geneva
    15. Płocica J., Tal-Figiel B., Figiel W. (2015), Znaczenie analizy sensorycznej i pomiarów reologicznych w ocenie preparatów kosmetycznych, „Inżynieria i Aparatura Chemiczna”, nr 2
    16. Szakiel J. (2016), Divergences in Instrumental Examination Results and Results of Sensory Analysis of Skin Hydration after Application of Moisturizing Cosmetic Emulsions (w:) Quality of Selected Cosmetics and Household Chemistry Products, red. T. Wasilewski, R. Zieliński, J. Żuchowski, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom
    17. Turek P. (2013), Sensory Evaluation of the Quality of Cosmetics and Their Price. Current Trends in Commodity Science, Household and Personal Care Products, Poznań University of Economics – Faculty of Commodity Science, Poznań