AKTUALNOŚCI
Wykłady z przedmiotu Dietetyka w dermatologii rozpoczynają się dnia 05.10.2023 r.
KOORDYNATOR PRZEDMIOTU
Dr n o zdr. Joanna Fiłon (pokój nr 107 ZZOM)
Konsultacje:
DANE OGÓLNE
Wykłady i seminaria odbywają się STACJONARNIE we CZWARTKI w godzinach 15.15– 17.30.
PROGRAM NAUCZANIA
Materiał jest realizowany w formie wykładów, seminariów (ZZOM) i ćwiczeń (ZDiŻK), zgodnie z ustalonym planem zajęć.
HARMONOGRAM ZAJĘĆ
III ROK I0 DIETETYKA WYKŁADY (15 godz.)
Prowadzący: dr Joanna Fiłon
GODZINA | TEMAT | |
05.10.2023 r. | 15.15– 17.30 | Budowa i funkcje skóry. (wykład) |
12.10. 2023 r. | 15.15– 17.30 | Symptomatologia chorób skóry. Znaczenie i historia diety w dermatologii. (wykład) |
19.10. 2023 r. | 15.15– 17.30 | Manifestacje skórne niedoborów żywieniowych. (wykład) |
26.10.2023 r. | 15.15– 17.30 | Wpływ mikroelementów i witamin w chorobach skóry, włosów i paznokci (wykład) |
SEMINARIA (15 godz.)
TERMINY ZAJĘĆ GRUPA I | GODZINA | TEMAT |
9.11.2023 r. | 15.00– 18.00 | Choroby łojotokowe a dieta. |
16.11.2023 r. | 15.00– 18.00 | Choroby alergiczne skóry a dieta. |
23.11.2023 r. | 15.00– 18.00 | Łuszczyca a dieta. Dermatozy pęcherzowe skóry a dieta. |
30.11.2023 r. | 15.00– 18.00 | Pasożytnicze choroby skóry a dieta. Grzybice skóry a dieta. |
7.12.2023 | 15.00– 18.00 | Wpływ diety na proces starzenia się skóry. |
Zaliczenie przedmiotu na podstawie:
- Obecności na wszystkich wykładach
- Testu końcowego
LITERATURA OBOWIAZKOWA
- Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014
- Sobotka Lubos: Podstawy żywienia klinicznego Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013
- Hasika J, Gawęcki J: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2 Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010
- Peckenpaugh N: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2011
- Błaszczyk-Kostanecka M, Wolska H: Dermatologia w praktyce. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2009
- Graham-Brown Robin, Bourke Johnny: Dermatologia. Podręcznik i atlas. Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner, Wrocław 2012
- Placek W.: Dieta w chorobach skóry. Wydawnictwo Medycznej Czelej, Lublin 2015
LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA
Artykuły
- Antosik K., Krzecio-Niczyporuk E., Kurowska-Socha B.: Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 131-137
- Kamm A., Barańska-Rybak W.: Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitym [w:] Żywienie a środowisko, Podgórska M. (red.), Wyd. Wyższej Szkoły Zarządzania , Gdańsk, 2016,104-124
- Mieszczak-Woszczyna D.: Dieta w trądziku, Dermatologia Estetyczna, 2011, 13, 55.
- Owczarczyk-Saczonek A, Placek W. Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie? Przegląd Dermatologiczny, 2014, 4,101,319-326.
- Przybylowska J.: Rola odżywiania w leczeniu atopowego zapalenia skóry, Medycyna Biologiczna, 2015, 3, 86-88
- Sadowska -Przytocka A., Czarnecka-Operacz M.: Znaczenie diety w przebiegu i terapii trądziku różowatego i łojotokowego zapalenia skóry, Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012, 29, (supl. 2), 85-86.
- Stawczyk M, Szczerkowska-Dobosz A, Komorowska O i wsp. Znaczenie diety w łuszczycy – przewlekłej układowej chorobie zapalnej. Forum Zaburzeń Metabolicnzych, 2011, 2,3, 205-212
- Wasiluk D, Ostrowska L, Stefańska E.: Czy odpowiednia dieta może być pomocna w leczeniu łuszczycy zwykłej? Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, 18,4, 405-408.
- Wyrzykowska N., Wyrzykowski M.: Dieta a trądzik pospolity, Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012, 29, (supl. 2),66
SYLABUS DO PRZEDMIOTU