Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Dietetyka w dermatologii.
  • Ostatnia zmiana 02.10.2023 przez Zakład Zintegrowanej Opieki Medycznej

    Dietetyka w dermatologii

    AKTUALNOŚCI

    Wykłady z przedmiotu Dietetyka w dermatologii rozpoczynają się dnia 05.10.2023 r.

    KOORDYNATOR PRZEDMIOTU

    Dr n o zdr.  Joanna Fiłon (pokój nr 107  ZZOM)

    joanna@umb.edu.pl

    Konsultacje: 

     

     

    DANE  OGÓLNE

    Wykłady i seminaria odbywają się STACJONARNIE we CZWARTKI w godzinach 15.15– 17.30.

     

    PROGRAM NAUCZANIA

    Materiał jest realizowany w formie wykładów, seminariów (ZZOM) i ćwiczeń (ZDiŻK), zgodnie z ustalonym planem zajęć.

    HARMONOGRAM ZAJĘĆ

    III ROK I0 DIETETYKA WYKŁADY (15 godz.)

    Prowadzący: dr Joanna Fiłon

    DATA

    GODZINA

    TEMAT

    05.10.2023 r.

    15.15– 17.30

    Budowa i funkcje skóry. (wykład)

    12.10. 2023 r.

    15.15– 17.30

    Symptomatologia chorób skóry. Znaczenie i historia diety w dermatologii. (wykład)

    19.10. 2023 r.

    15.15– 17.30

    Manifestacje skórne niedoborów żywieniowych. (wykład)

    26.10.2023 r.

    15.15– 17.30

    Wpływ mikroelementów i witamin w chorobach skóry, włosów i paznokci (wykład)

       

     

    SEMINARIA (15 godz.)

    TERMINY ZAJĘĆ GRUPA I

    GODZINA

    TEMAT

    9.11.2023 r.

    15.00– 18.00

    Choroby łojotokowe a dieta.

    16.11.2023 r.

    15.00– 18.00

    Choroby alergiczne skóry a dieta.

    23.11.2023 r.

    15.00– 18.00

    Łuszczyca a dieta.

    Dermatozy pęcherzowe skóry a dieta.

    30.11.2023 r.

    15.00– 18.00

    Pasożytnicze choroby skóry a dieta.

    Grzybice skóry a dieta.

    7.12.2023

    15.00– 18.00Wpływ diety na proces starzenia się skóry.

     

    Zaliczenie przedmiotu na podstawie:

    1. Obecności na wszystkich wykładach
    2. Testu końcowego

     

    LITERATURA OBOWIAZKOWA

    1. Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014
    2. Sobotka Lubos: Podstawy żywienia klinicznego Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013
    3. Hasika J, Gawęcki J: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2 Wydawnictwo Naukowe PWN,  Warszawa 2010
    4. Peckenpaugh N: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2011  
    5. Błaszczyk-Kostanecka M, Wolska H: Dermatologia w praktyce. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2009
    6. Graham-Brown Robin, Bourke Johnny: Dermatologia. Podręcznik i atlas. Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner, Wrocław 2012
    7. Placek W.: Dieta w chorobach skóry. Wydawnictwo Medycznej Czelej, Lublin 2015

     

    LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA

    Artykuły

    1. Antosik K., Krzecio-Niczyporuk E., Kurowska-Socha B.: Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 131-137
    2. Kamm A., Barańska-Rybak W.:  Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet  z trądzikiem pospolitym [w:]  Żywienie a środowisko, Podgórska M. (red.), Wyd. Wyższej Szkoły Zarządzania , Gdańsk, 2016,104-124
    3. Mieszczak-Woszczyna D.: Dieta w trądziku, Dermatologia Estetyczna, 2011, 13, 55.
    4. Owczarczyk-Saczonek A, Placek W. Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie? Przegląd Dermatologiczny, 2014, 4,101,319-326.
    5. Przybylowska J.: Rola odżywiania w leczeniu atopowego zapalenia skóry, Medycyna Biologiczna, 2015, 3, 86-88
    6. Sadowska -Przytocka A., Czarnecka-Operacz M.: Znaczenie diety w  przebiegu i terapii trądziku  różowatego i łojotokowego zapalenia skóry, Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012, 29, (supl. 2), 85-86.
    7. Stawczyk M, Szczerkowska-Dobosz A, Komorowska O i wsp. Znaczenie diety w łuszczycy – przewlekłej układowej chorobie zapalnej. Forum Zaburzeń Metabolicnzych, 2011, 2,3, 205-212
    8. Wasiluk D, Ostrowska L, Stefańska E.:  Czy odpowiednia dieta może być pomocna w leczeniu łuszczycy zwykłej? Medycyna  Ogólna i  Nauki o  Zdrowiu, 2012, 18,4, 405-408.
    9. Wyrzykowska N., Wyrzykowski M.: Dieta a trądzik pospolity, Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012, 29, (supl. 2),66

     

    SYLABUS DO PRZEDMIOTU