KARTA PRZEDMIOTU / SYLABUS Wydział Nauk o Zdrowiu | |||||||||||||
Kierunek |
Dietetyka | ||||||||||||
Profil kształcenia | □ ogólnoakademicki x praktyczny □ inny jaki………………………………………. | ||||||||||||
Nazwa jednostki realizującej moduł/przedmiot: | Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku | ||||||||||||
Kontakt (tel./email): | tel. 85 7468234 , fax 85 7468506, gastro@umb.edu.pl, danilukj@poczta.onet.pl | ||||||||||||
Osoba odpowiedzialna za przedmiot: | Dr med. Jarosław Daniluk | ||||||||||||
Osoba(y) prowadząca(e) | Dr hab. med. Grażyna Jurkowska, Dr med. Eugeniusz Wróblewski, Dr med. Mariusz Rosołowski, Dr med. J. Wasielica-Berger, Dr med. Agnieszka Świdnicka-Siergiejko, Dr med. Paweł Rogalski, Dr med. Krzysztof Kurek | ||||||||||||
Przedmioty wprowadzające wraz z wymaganiami wstępnymi | 1. Znajomość zagadnień z zakresu podstaw anatomii, fizjologii oraz patofizjologii przewodu pokarmowego 2. Umiejętność komunikacji i zebrania wywiadu medycznego | ||||||||||||
Poziom studiów: | I stopnia (licencjackie) x II stopnia (magisterskie) □
| ||||||||||||
Rodzaj studiów: | stacjonarne x niestacjonarne □ | ||||||||||||
Rok studiów | I □ II □ III x | Semestr studiów: | 1 □ 2 □ 3 □ 4 □ 5 x 6 □ | ||||||||||
Nazwa modułu/przedmiotu: | ŻYWIENIE W GASTROENTEROLOGII | ECTS 4 pkt. | Kod modułu D-1-S-B-ŻYW GASTRO |
| |||||||||
Typ modułu/ przedmiotu: | Obowiązkowy x fakultatywny □ | ||||||||||||
Rodzaj modułu/ przedmiotu: | Kształcenia ogólnego □ podstawowy x kierunkowy/profilowy □ inny…………………………………□ | ||||||||||||
Język wykładowy: | polski x obcy □ | ||||||||||||
Miejsce realizacji :
| ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH | Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku | |||||||||||
PRAKTYK ZAWODOWYCH |
| ||||||||||||
FORMA KSZTAŁCENIA
| Liczba godzin | ||||||||||||
Wykład | 15 | ||||||||||||
Seminarium | 15 | ||||||||||||
Ćwiczenia | 15 | ||||||||||||
Samokształcenie |
| ||||||||||||
Laboratorium |
| ||||||||||||
E-learning |
| ||||||||||||
Zajęcia praktyczne |
| ||||||||||||
Praktyki zawodowe |
| ||||||||||||
Inne …………………… |
| ||||||||||||
RAZEM | 45 | ||||||||||||
Opis przedmiotu:
| Założenia i cel przedmiotu:
|
| |||||||||||
Metody dydaktyczne
|
Wykłady, ćwiczenia kliniczne i seminaria
| ||||||||||||
Narzędzia dydaktyczne | Pracownia z rzutnikiem multimedialnym, pracownie endoskopowe i ultrasonograficzne, sprzęt i aparatura medyczna stosowane w leczeniu żywieniowym pacjentów – diety elementarne i polimerowe, pompy infuzyjne do żywienia enteralnego | ||||||||||||
MACIERZ EFEKTÓW KSZTAŁCENIA DLA MODUŁU /PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO KIERUNKOWYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA, METOD WERYFIKACJI ZAMIERZONYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA ORAZ FORMY REALIZACJI ZAJĘĆ.
| |||||||||||||
Symbol i numer przedmiotowego efektu kształcenia | Student, który zaliczy moduł (przedmiot) wie/umie/potrafi: | Odniesienie do kierunkowych efektów kształcenia | Metody weryfikacji osiągnięcia zamierzonych efektów kształcenia: | Forma zajęć dydaktycznych* wpisz symbol | |||||||||
|
|
| Formujące *** | Podsumowujące** |
| ||||||||
WIEDZA
| |||||||||||||
K_W01 | Wykazuje znajomość anatomii i fizjologii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz procesów trawienia i wchłaniania. | M1P_W02
| Bieżąca informacja zwrotna | Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania | W, Ć | ||||||||
K_W02 | Rozumie i potrafi wyjaśnić wzajemne zależności pomiędzy układem pokarmowym a układem nerwowym, krążenia i oddychania, moczowym i dokrewnym | M1P_W02
| Bieżąca informacja zwrotna | Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania | W | ||||||||
K_W21 | Zna wpływ na stan odżywienia chorób układu pokarmowego, krążenia, oddychania, kostnego, rozrodczego, moczowego i nerwowego oraz chorób dermatologicznych, chorób zakaźnych (w tym wirusowych), chorób pasożytniczych i nowotworów.
| M1P_W02 M1P_W03 | Bieżąca informacja zwrotna | Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania | W, S | ||||||||
K_W22 | Zna zasady postępowania dietetycznego w tych chorobach w zależności od stopnia zaawansowania choroby. | M1P_W03 M1P_W05 | Bieżąca informacja zwrotna | Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania | W, S | ||||||||
K_W23 | Zna podstawowe pojęcia z zakresu medycyny klinicznej. | M1P_W03
| Bieżąca informacja zwrotna | Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania | W, S | ||||||||
K_W24 | Zna diagnostykę laboratoryjną na poziomie podstawowym. | M1P_W03
| Bieżąca informacja zwrotna | Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania | W, S | ||||||||
UMIEJĘTNOŚCI
| |||||||||||||
K_U05 | Rozumie wzajemne relacje pomiędzy przewlekłymi chorobami a stanem odżywienia i potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą. | M1P_U04 M1P_U05 M1P_U07 | Bieżąca informacja zwrotna | Realizacja zleconego zadania | W, S | ||||||||
K_U07 | Potrafi przewidzieć skutki wstrzymania podaży pożywienia w przebiegu choroby i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania następstwom głodzenia. | M1P_U04 M1P_U05 M1P_U10 | Bieżąca informacja zwrotna | Realizacja zleconego zadania | Ć | ||||||||
K_U08 | Potrafi wykorzystać wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia. | M1P_U05 M1P_U08 | Bieżąca informacja zwrotna | Realizacja zleconego zadania | Ć | ||||||||
K_U23 | Potrafi wyrazić swoją wiedzę pisemnie i ustnie (m.in. poprzez przeprowadzenie prezentacji) na poziomie akademickim. | OS1_U10 | Bieżąca informacja zwrotna | Realizacja zleconego zadania | Ć | ||||||||
KOMPETENCJE SPOŁECZNE / POSTAWY
| |||||||||||||
K_K03 | Posiada umiejętność stałego dokształcania się. | M1P_K01 | Obserwacja pracy studenta | Przedłużona obserwacja nauczyciela prowadzącego | Ć, S | ||||||||
K_K06 | Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń. | M1P_K03
| Obserwacja pracy studenta | Przedłużona obserwacja nauczyciela prowadzącego | Ć | ||||||||
* FORMA ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH W- wykład; S- seminarium; Ć- ćwiczenia; EL- e-learning; ZP- zajęcia praktyczne; PZ- praktyka zawodowa; METODY WERYFIKACJI OSIĄGNĘCIA ZAMIERZONYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA **przykłady metod PODSUMOWUJĄCYCH metody weryfikacji efektów kształcenia w zakresie wiedzy: Egzamin ustny (niestandaryzowany, standaryzowany, tradycyjny, problemowy) Egzamin pisemny – student generuje / rozpoznaje odpowiedź (esej, raport; krótkie strukturyzowane pytania /SSQ/; test wielokrotnego wyboru /MCQ/; test wielokrotnej odpowiedzi /MRQ/; test dopasowania; test T/N; test uzupełniania odpowiedzi) Egzamin z otwartą książką Metody weryfikacji efektów kształcenia w zakresie umiejętności: Egzamin praktyczny Obiektywny Strukturyzowany Egzamin Kliniczny /OSCE/ - egzamin zorganizowany w postaci stacji z określonym zadaniem do wykonania /stacje z chorym lub bez chorego, z materiałem klinicznym lub bez niego, z symulatorem, z fantomem, pojedyncze lub sparowane, z obecnością dodatkowego personelu, wypoczynkowe/ Mini-CEX (mini – clinical examination) Realizacja zleconego zadania Projekt, prezentacja Metody weryfikacji efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych / postaw: Esej refleksyjny Przedłużona obserwacja przez opiekuna / nauczyciela prowadzącego Ocena 360° (opinie nauczycieli, kolegów/koleżanek, pacjentów, innych współpracowników) Samoocena ( w tym portfolio) ***PRZYKŁADY METOD FORMUJĄCYCH Obserwacja pracy studenta Test wstępny Bieżąca informacja zwrotna Ocena aktywności studenta w czasie zajęć Obserwacja pracy na ćwiczeniach Zaliczenie poszczególnych czynności Zaliczenie każdego ćwiczenia Kolokwium praktyczne ocena w systemie punktowym Ocena przygotowania do zajęć Dyskusja w czasie ćwiczeń Wejściówki na ćwiczeniach Sprawdzanie wiedzy w trakcie ćwiczeń Zaliczenia cząstkowe Ocena wyciąganych wniosków z eksperymentów Zaliczenie wstępne Opis przypadku Próba pracy
| |||||||||||||
NAKŁAD PRACY STUDENTA (BILANS PUNKTÓW ECTS)
| ||||||||
Forma nakładu pracy studenta (udział w zajęciach, aktywność, przygotowanie sprawdzenie, itp.) | Obciążenie studenta (h) | |||||||
Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim (wg planu studiów) |
| |||||||
Udział w wykładach (wg planu studiów) | 15 | |||||||
Udział w ćwiczeniach(wg planu studiów) | 15 | |||||||
Udział w seminariach (wg planu studiów) | 15 | |||||||
Udział w konsultacjach związanych z zajęciami |
| |||||||
Obciążenie studenta na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (zajęcia praktyczne) (wg planu studiów) |
| |||||||
Samodzielna praca studenta (przykładowa forma pracy studenta) |
| |||||||
Samodzielne przygotowanie do ćwiczeń |
| |||||||
Samodzielne przygotowanie do seminariów |
| |||||||
Wykonanie projektu, dokumentacji, opisu przypadku, samokształcenia itd………………………………. |
| |||||||
Przygotowanie do zajęć praktycznych |
| |||||||
Obciążenie studenta związane z praktykami zawodowymi (wg planu studiów) |
| |||||||
Przygotowanie do egzaminu/ zaliczenia i udział w egzaminie |
| |||||||
Sumaryczne obciążenie pracy studenta Godziny ogółem | 45 | |||||||
Punkty ECTS za moduł/przedmiotu | 4 | |||||||
TREŚĆ PROGRAMOWE POSZCZEGÓLNYCH ZAJĘĆ:
| ||||||||
| Liczba godzin
| |||||||
WYKŁADY |
| 15, w tym: | ||||||
1. Podstawy fizjologii przewodu pokarmowego | 2 | |||||||
2. Zarys patofizjologii chorób przewodu pokarmowego ze szczególnym uwzględnieniem czynników dietetycznych | 3 | |||||||
3. Żywienie w chorobach wątroby ( kamica, marskość wątroby). | 2 | |||||||
4. Zaburzenia wchłaniania ( choroba trzewna ) – rola diety w patogenezie i leczeniu choroby | 2 | |||||||
5. Żywienie w chorobie refluksowej przełyku | 2 | |||||||
6. Żywienie w dyspepsji | 2 | |||||||
7. Żywienie w chorobie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy | 2 | |||||||
ĆWICZENIA | 1. Prezentacja organizacji pracy w Klinice Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych | 15, w tym: | ||||||
2. Organizacja pracy i zajęcia praktyczne w Poradni Gastrologicznej | 1 | |||||||
3. Zebranie wywiadu lekarskiego u pacjentów hospitalizowanych w Klinice Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych ze szczególnym uwzględnieniem potencjalnych czynników dietetycznych leżących u podstaw wystąpienia danego schorzenia. | 2 | |||||||
4. Badanie przedmiotowe pacjentów hospitalizowanych w Klinice Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych ze szczególnym uwzględnieniem zaburzeń odżywienia. | 2 | |||||||
5. Rozpoznawanie niedożywień oraz zaplanowanie odpowiedniego postępowania w chorobach przewodu pokarmowego | 2 | |||||||
6. Praktyczne wykorzystanie różnego rodzaju diet w chorobach przewodu pokarmowego | 2 | |||||||
7. Zasady włączenia leczenia żywieniowego u chorych z krwawieniem z przewodu pokarmowego w pierwszej dobie hospitalizacji i po ustabilizowaniu stanu pacjenta | 2 | |||||||
8. Omówienie roli badań laboratoryjnych w diagnostyce, monitorowaniu leczenia żywieniowego i dietetycznego w wybranych chorobach przewodu pokarmowego | 2 | |||||||
SEMINARIA |
| 15, w tym: | ||||||
1. Leczenie żywieniowe w ostrym zapaleniu trzustki | 2 | |||||||
2. Rola endoskopii w zapewnieniu żywienia u pacjentów z zaburzeniami połykania (PEG, achalazja) | 2 | |||||||
3. Zalecenia dietetyczne i leczenie żywieniowe w nieswoistych zapaleniach jelita grubego | 2 | |||||||
4. Zalecenia dietetyczne w przewlekłym zapaleniu trzustki | 2 | |||||||
5. Leczenie żywieniowe przy obecności zaparć i biegunek | 2 | |||||||
6. Zalecenia dietetyczne w IBS | 1 | |||||||
7. Leczenie żywieniowe w zapalnych chorobach żołądka. | 2 | |||||||
8. Postępowanie dietetyczne po krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego | 1 | |||||||
9. Zalecenia dietetyczne w nowotworach przewodu pokarmowego | 1 | |||||||
ZAJĘCIA PRAKTYCZNE |
|
| ||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
PRAKTYKI ZAWODOWE |
|
| ||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
SAMOKSZTAŁCENIE |
|
| ||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
|
| |||||||
LITERATURA
| PODSTAWOWA |
| ||||||
| UZUPEŁNIAJĄCA
|
| ||||||
KRYTERIA OCENY OSIĄGNIĘTYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA (opisowe, procentowe, punktowe, inne ……………………..formy oceny do wyboru przez wykładowcę)
| ||||||||
EFEKTY KSZTAŁCENIA | NA OCENĘ 3 | NA OCENĘ 3.5 | NA OCENĘ 4 | NA OCENĘ 4.5
| NA OCENĘ 5 | |||
wyżej wymienione formujące metody weryfikacji osiągnięcia zamierzonych efektów kształcenia oceniono systemem procentowym | 60% | 70% | 80% | 90% | 100% | |||
WARUNKI UZYSKANIA ZALICZENIA PRZEDMIOTU: Podsumowujące metody weryfikacji osiągnięcia zamierzonych efektów kształcenia W01 – W24(wiedza)oceniono metodą :
Efekty nr U04 - U23 (umiejętności) oceniane są metodą
Efekty K1 – K6 (kompetencje) oceniane są metodą:
Kryterium uzyskania oceny pozytywnej jest zdobycie 6 pkt. w skali 10 punktowej
| ||||||||
OSIĄGNIĘCIE ZAŁOŻONYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA □ pozytywny wynik końcowego egzaminu x egzamin teoretyczny pisemny □ egzamin teoretyczny ustny □ egzamin praktyczny □ zaliczenie | ||||||||
Data opracowania programu: 06/09/2017r. |
Program opracował: dr n. med. Jarosław Daniluk | |||||||