Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Program nauczania.
  • 13.02.2024 Zakład Biotechnologii

    Program nauczania

    SYLABUS

    Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej

    dotyczy cyklu kształcenia rozpoczynającego się w roku akad. 2022/2023

    Nazwa kierunku studiów

    Kosmetologia

    Nazwa przedmiotu/modułu

    Biotechnologia kosmetyków

    1. Jednostka realizująca

    Zakład Biotechnologii

    2. e-mail jednostki

    anna.bielawska@umb.edu.pl

    3. Wydział

    Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej

    Profil kształcenia

    ogólnoakademicki

    Forma kształcenia

    drugiego stopnia

    Forma studiów

    stacjonarne

    Język przedmiotu/modułu

    polski

    Typ przedmiotu/modułu

    obowiązkowy

    Rok studiów

    II

    Semestr studiów

    IV

    Liczba godzin w ramach poszczególnych form zajęć

    Wykłady:

    10

    Seminaria:

    -

    Ćwiczenia:

    45

    Konsultacje:

    5

    Sumaryczna liczba godzin kontaktowych555

    55

    Liczba punktów ECTS

    5

    Określenie przedmiotów wprowadzających wraz z wymaganiami wstępnymi

    Realizacja efektów uczenia się w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji z przedmiotów: Surowce kosmetyczne

    Cel przedmiotu/modułu

    Zapoznanie studentów z zakresem zainteresowania biotechnologii klasycznej oraz nowoczesnej, metodami planowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych oraz przykładami praktycznego zastosowania różnego rodzaju technologii w kosmetyce.

    Metody dydaktyczne

    • Przekazywanie treści w formie gotowej do zapamiętywania (wykład podawczy).
    • Ćwiczenia: bezpośrednie wykonywanie czynności laboratoryjnych, zajęcia praktyczne.

    Narzędzia dydaktyczne

    • rzutnik multimedialny
    • aparatura pomiarowa i sprzęt laboratoryjny

    Imię i nazwisko osoby prowadzącej przedmiot

    (tytuł/stopień naukowy lub zawodowy)

    prof. dr hab. Anna Bielawska

    Skład zespołu dydaktycznego

    Pracownicy badawczo-dydaktyczni, doktoranci oraz osoby na zlecenie zatrudnieni w Zakładzie Biotechnologii.

     

    Symbol i nr przed-

    miotowego

    efektu uczenia się

    Efekty uczenia się

    Odniesienie do kierunkowych efektów uczenia się

    Metody (formujące i podsumowujące)

    weryfikacji osiągnięcia zamierzonych efektów uczenia się

    wiedza

    P-W01

    zna podstawy biotechnologii oraz etapy procesów biotechnologicznych

    K2-B.W04

    Formujące:

    • zaliczenie cząstkowe
    • zaliczenie ćwiczenia
    • obserwacja pracy studenta

     

    Podsumowujące:

    • kolokwium

    P-W02

    zna udział organizmów żywych w syntezie produktów kosmetycznych

    K2-B.W05

    P-W03

    zna problematykę linii komórkowych

    K2-B.W12

    P-W04

    zna i rozumie analityczne aspekty biotechnologii dotyczące kontroli procesu

    K2-B.W13

    P-W05

    zna sposoby prowadzenia bioprocesów, etapy procesu, procesy okresowe, półciągłe i ciągłe, ich zalety i wady

    K2-B.W14

    P-W06

    rozumie cele i metody stosowania biokatalizatorów, enzymów i komórek

    K2-B.W15

    umiejętności

    P-U01

    potrafi przeprowadzić badanie cytotoksyczności kosmetycznych substancji w hodowli fibroblastów

    K2-B.U04

    Formujące:

    • obserwacja pracy studenta

     

    Podsumowujące:

    • kolokwium

    P-U02

    potrafi zbadać wpływ preparatów kosmetycznych na szlaki metaboliczne w komórce

    K2-B.U05

    P-U03

    potrafi przeprowadzić hodowlę fibroblastów skóry ludzkiej

    K2-B.U03

    P-U04

    potrafi przeprowadzić eksperyment, interpretować i dokumentować wyniki badań

    K2-E.U02

    kompetencje społeczne

    P-K01

    jest przygotowany do pracy w zespole

    K2-K03

    Formujące:

    • obserwacja pracy studenta

     

    Podsumowujące:

    • ocenianie ciągłe

    P-K02

    jest zdolny do samodzielnego wykonania eksperymentu oraz do wyciągnięcia wniosków

    K2-K05

    P-K03

    potrafi dbać o bezpieczeństwo własne, otoczenia, współpracowników i środowiska podczas pracy

    K2-K06

    nakład pracy studenta

    (bilans punktów ECTS)

     

    Forma aktywności

    Liczba godzin

    Zajęcia wymagające udziału nauczyciela

    Realizacja przedmiotu: wykłady

    10

    Realizacja przedmiotu: ćwiczenia

    45

    Realizacja przedmiotu: seminaria

    -

    Konsultacje

    5

    Łącznie

    55

    Samodzielna praca studenta

    Przygotowanie się do ćwiczeń

    40

    Przygotowanie się do seminariów

    -

    Przygotowanie się do zaliczeń etapowych

    20

    Przygotowanie się do egzaminu lub zaliczenia końcowego i udział w egzaminie/zaliczeniu

    20

    Przygotowanie prezentacji/pracy dyplomowej

    -

    Łącznie

    80

     

    Sumaryczne obciążenie studenta

    135

     

    Liczba punktów ECTS

    5

     

    Treści programowe

    Treść zajęć

    Forma zajęć

    liczba godzin

    Symbol przedmiotowego efektu uczenia się

    Wprowadzenie do biotechnologii. Definicje i podział biotechnologii, zakres zainteresowania klasycznej i współczesnej biotechnologii, zadania biotechnologii XXI wieku. Aspekty prawne dotyczące wprowadzenia na rynek preparatów kosmetycznych pochodzenia mikrobiologicznego. Etapy opracowywania procesów biotechnologicznych. Metody i sposoby pozyskiwania mikroorganizmów. Rodzaje bioreaktorów. Komórki macierzyste wykorzystywane w kosmetykach. Udział organizmów prokariotycznych, drożdży, komórek roślinnych i zwierzęcych w procesach związanych z biotechnologiczną produkcją substancji kosmetycznych. Stechiometria i kinetyka wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej. Hodowle komórkowe. Nowe metody biotechnologiczne otrzymywania substancji biologicznie czynnych stosowanych w kosmetykach. Otrzymywanie kwasów owocowych na drodze biotechnologicznej. Zastosowanie modeli sztucznej skóry do badań innowacyjnych kosmetyków.

    W

    10

    P-W01

    P-W02

    P-W03

    P-W04

    P-W05

    P-W06

    Zakładanie i hodowla komórek prawidłowych fibroblastów skóry ludzkiej. Badanie cytotoksyczności nowych kosmetycznych substancji biologicznie czynnych w badanych hodowlach komórkowych. Porównanie wpływu wybranych surowców kosmetycznych na proces proliferacji komórek. Badanie wpływu substancji biologicznie czynnych na procesy apoptozy. Badanie wpływu konserwantów na ekspresję wybranych kaspaz. Zapoznanie studentów z techniką immunoenzymatyczną ELISA. Poznanie procesów biotechnologicznych w warunkach przemysłowych. Zapoznanie studentów z hodowlą zwierząt transgenicznych w Centrum Medycyny Doświadczalnej UMB

    C

    45

    P-W01

    P-W02

    P-W03

    P-U01

    P-U02

    P-U03

    P-U04

    P-K01

    P-K02

    P-K03

    Literatura podstawowa

    1. Ratledge C., Krystiansen B.: Podstawy biotechnologii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013
    2. Chmiel A.: Biotechnologia – podstawy mikrobiologiczne i chemiczne, Wydawnictwo Naukowe PWN 1999
    3. Koslowski A.: Biotechnology in Cosmetics, Tools and Techniques. Allured Publishing Corporation 2007

    Literatura uzupełniająca

    1. Bednarski W., Repsa A.: Biotechnologia żywności, WNT 2003
    2. Kayser O., Muller R.: Biotechnologia farmaceutyczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003
    3. Kayser O.: Podstawy biotechnologii farmaceutycznej. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2006

    Warunki uzyskania zaliczenia przedmiotu (zgodnie z Regulaminem przedmiotu/jednostki)

    Sposób zaliczenia zajęć

    zaliczenie

    Zasady zaliczania nieobecności

    Nieobecność musi być usprawiedliwiona

    Możliwości i formy wyrównywania zaległości

    Teoretyczne zaliczenie (w ustalonym terminie) materiału obowiązującego na opuszczonych zajęciach.

    Zasady dopuszczenia do egzaminu/zaliczenia

    Zaliczenie praktyczne i teoretyczne ćwiczeń i kolokwium.

    Kryteria oceny osiągniętych efektów uczenia się z przedmiotu zakończonego zaliczeniem

    (opisowe, procentowe, punktowe, inne….)

    Minimum 60% prawidłowych odpowiedzi.

    Kryteria oceny osiągniętych efektów uczenia się z przedmiotu zakończonego egzaminem

    (opisowe, procentowe, punktowe, inne….)

    na ocenę 3

    na ocenę 3,5

    na ocenę 4

    na ocenę 4,5

    na ocenę 5

     

     

     

     

     

                         

     

    Opracowanie sylabusa (imię i nazwisko): prof. dr hab. Anna Bielawska

     

    Data sporządzenia sylabusa: 30.03.2022.