Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Aktualności.
  • Aktualności. Studenci podczas wykładu.
  • Aktualności

    Seminarium Żywność i żywienie w świetle badań interdyscyplinarnych - 06.03.2024

    01.03.2024 13:58
    Autor: Administrator UMB

    Data: 6 marca 2024 r.
    Miejsce: Aula Magna Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Pałac Branickich, ul. Jana Kilińskiego 1, 15-089 Białystok

    Program

    11:30-12:00 – Rejestracja uczestników

    prof. dr hab. Maciej Perkowski, Fundacja Prawo i Partnerstwo / Europe Direct Podlaskie / Wydział Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, koordynator projektu Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej

    • Wybrane aspekty jakości i bezpieczeństwa żywności funkcjonalnej

    prof. dr hab. Katarzyna Socha, Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

    • Zawartość składników mineralnych w grzybach suszonych dostępnych w sprzedaży w europejskich sieciach handlowych

    dr hab. Karolina Orywal, Zakład Diagnostyki Biochemicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

    • Dieta a długowieczność

    dr hab. Sylwia Naliwajko,  Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

    13:30-13:45 – Przerwa kawowa

    • Pestycydy w owocach i warzywach – zagrożeniem dla zdrowia?

    prof. dr hab. Bożena Łozowicka, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, TSD Białystok

    • Właściwości prozdrowotne  i antyzdrowotne orzechów

    dr Piotr Iwaniuk, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, TSD Białystok

    • Zapotrzebowanie Doliny Rolniczej na badania interdyscyplinarne

    Przemysław Adam Sarosiek, Podlaski Fundusz Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0

    • Innowacja produktowa – bogactwo ekologicznych liofilizatów z soku w kapsułce

    Jan Skibicki,  gospodarstwo sadowniczo-szkółkarskie Sajsad

    Powrót