Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Aktualności.
  • Aktualności

    Po Covidzie nie zaniuchasz ! - nowa publikacja z cyklu Nauka w UMB

    15.07.2024 14:46
    Autor: Centrum Badań Klinicznych

    Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (Jakub Okrzeja, Sebastian Sołomacha, Paweł Sowa, Marlena Dubatówka, Magda Łapińska, Łukasz Szczerbiński, Piotr Czupryna, Bożena Kubas, Adam Garkowski, Karol Adam Kamiński, Anna Moniuszko-Malinowska) opublikowali artykuł „Assessment of smell disturbances 6 months after COVID-19 in Polish population” w czasopiśmie Scientific reports. 

     

    Wirus SARS-CoV-2 zwykle powoduje infekcje płuc prowadzące do zapalenia płuc, ale może także atakować inne narządy, takie jak układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy, nerwowy i odpornościowy. Utrata węchu, często związana z infekcjami wirusowymi, jest częstym objawem COVID-19. W ostrej fazie choroby utrata węchu dotyczy od 34% do 86% pacjentów, a po dwóch tygodniach rekonwalescencji zaledwie połowa odzyskuje ten zmysł. Pełny powrót do zdrowia może trwać do pół roku. Patogeneza anosmii (utrata węchu) związanej z COVID-19 nie jest w pełni zrozumiana, ale wiąże się z uszkodzeniem układu czuciowo-nerwowego i nabłonka węchowego oraz procesami zapalnymi. Celem przeprowadzonego badania była ocena zaburzeń węchu po sześciu miesiącach od zakażenia koronawirusem. 

     

    Uzyskane wyniki wskazują, że starszy wiek pacjenta wiązał się z mniejszym prawdopodobieństwem odzyskania węchu. Największe trudności w rozpoznawaniu zapachów dotyczyły pomarańczy, cytryny i kawy, przy czym największy problem sprawiał zapach cytryny. Natomiast porównanie wyników pomiędzy falami zakażeń: Delta, Omicron, Wild Type i Wild Type Alpha wykazało istotne różnice, szczególnie między falami Delta i Wild Type. Czas trwania choroby i poziom odpowiedzi układu immunologicznego wykazywały istotne ujemne korelacje z wynikami testu.  

     

    Badania zostały sfinansowane w ramach programu OPUS-19  (projekt nr 2020/37/B/NZ7/03380) finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki. 

    Link do artykułu: https://doi.org/10.1038/s41598-024-62114-y 

    Powrót