Żywność – jej jakość, sposoby produkcji, wpływ na zdrowie człowieka, ale też znaczenie i konsekwencje dla rozwoju rolnictwa oraz branży spożywczej - to tematy przewodnie wizyty specjalistów z naszej Uczelni w kilku instytucjach unijnych w Brukseli.
W dniach 17-18 marca2025r. prof. Katarzyna Socha, Prorektor ds. rozwoju i współpracy z otoczeniem gospodarczym oraz dr hab. Sylwia Naliwajko, Prodziekan ds. Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej oraz dr hab. Justyna Moskwa, adiunkt Zakładu Bromatologii UMB uczestniczyły w wydarzeniach poświęconych tematyce żywnościowej zorganizowanych w Brukseli. Ten obszar zagadnień jest jednym z priorytetów polskiej prezydencji w Unii Europejskiej.
Pierwszego dnia, w wydarzeniu zorganizowanym przez Dom Polski Wschodniej, w siedzibie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, odbyło się spotkanie „Advancing Food Systems in Europe – research & innovation for healthier, sustainable and resilient future” (tł. Rozwój systemów żywnościowych w Europie – badania i innowacje na rzecz zdrowszej, zrównoważonej i stabilnej przyszłości), podczas którego omówiono kluczowe wyzwania systemów żywnościowych w Europie, w tym zagadnienia innowacji w produkcji żywności, zdrowiu publicznym oraz zrównoważonym rolnictwie. W programie wydarzenia zaplanowano sesje tematyczne, prezentacje startupów oraz debatę polityczną o przyszłości badań nad żywnością.
W pierwszej sesji pt.: „Consumer trust and the adoption of new healthy and sustainable food products” prof. Katarzyna Socha wygłosiła wykład na teamt „Functional Food in Nutritional Interventions in Selected Non-communicable Diseases” (tł. Żywność funkcjonalna w interwencjach żywieniowych w wybranych chorobach niezakaźnych).
W debacie „Innovation in food – perspective of industry” (tł. Innowacje w żywności – perspektywa przemysłu) wystąpiła dr hab. Justyna Moskwa. Rozmowę zdominowały tematy poświęcone poprawie zdrowia publicznego poprzez promowanie innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań w zakresie produkcji żywności oraz działalności innowacyjnych firm z branży spożywczej.
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku był oficjalnym partnerem wydarzenia.
W drugim dniu, w siedzibie hiszpańskiego centrum badań i innowacji odbyło się wydarzenie matchmakingowe pt.: „Green Horizons Matchmaking: Building Partnerships for Sustainable Food Systems” (tł. Budowanie partnerstw na rzecz zrównoważonych systemów żywnościowych), współorganizowane przez Biuro PolSCA PAN w Brukseli, które było poświęcone wspieraniu współpracy w ramach tematów skupiających się na różnorodności biologicznej, zrównoważonym rolnictwie, systemach żywnościowych, zdrowiu roślin i zwierząt oraz odporności na zmiany klimatu.
Podczas tego wydarzenia prof. Katarzyna Socha zaprezentowała możliwości współpracy UMB w zakresie projektów związanych z tematyką żywności funkcjonalnej, natomiast dr hab. Sylwia Naliwajko wystąpiła jako przedstawicielka firmy startupowej Nutridesign Lab, zajmującej się kreowaniem nowoczesnej żywność funkcjonalnej w celu poprawy zdrowia (założycielkami firmy są naukowczynie z UMB).
W drugiej części spotkania odbyły się „szybkie randki biznesowe”, które były okazją do nawiązania współpracy z potencjalnymi partnerami, wymiany wiedzy, doświadczeń oraz budowania konsorcjów do programu: „Horizon Europe Work Programme 2025, Cluster 6.”
Strona organizacyjną wyjazdu do Brukseli zajmowała się Maria Szlachta z Działu Rozwoju i Ewaluacji.