Przedstawiciele Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wzięli udział w XI Międzynarodowych Targach Żywności i Napojów, Technologii i Opakowań dla Branży Spożywczej „WorldFood Poland EXPO XXI” w Warszawie. W wydarzeniu odbywającym się w dn. 8-10 kwietnia 2025r. udział bierze ponad 350 wystawców z kilku kontynentów.
Ideą organizatorów jest stworzenie przestrzeni, która umożliwi spotkanie i współpracę osób związanych z branżą spożywczą. To okazja do dyskusji o kondycji i aktualnej sytuacji tego sektora. WorldFood Poland to największe w Polsce targi b2b poświęcone właśnie sektorowi spożywczemu – od produkcji, poprzez przetwórstwo, aż po końcowy produkt spożywczy i jego sprzedaż. Na targach prezentowany jest szeroki wachlarz surowców i dodatków do żywności, technologii gotowych produktów m.in. żywności ekologicznej czy funkcjonalnej oraz suplementów diety.
W WorldFood Poland udział wzięły prof. Katarzyna Socha - Prorektor ds. rozwoju i współpracy z otoczeniem gospodarczym UMB, dr hab. Sylwia Naliwajko - Prodziekan ds. współpracy z otoczeniem społeczno - gospodarczym Wydziału Farmaceutycznego z OML oraz dr hab. Renata Markiewicz - Żukowska, dr hab. Justyna Moskwa i dr hab. Anna Puścion - Jakubik z Zakładu Bromatologii UMB. To ten zakład pracuje m.in. nad żywnością funkcjonalną.
W realizacji projektów o charakterze aplikacyjnym udział w targach jest idealnym miejscem do promocji, nawiązywania współpracy, poszukiwania partnerów do realizacji wspólnych przedsięwzięć, w tym aplikowania o projekty finansowane ze źródeł zewnętrznych. Targi były doskonałą okazją do poznania aktualnych światowych trendów w produkcji żywności prozdrowotnej, ciekawych rozmów i wymiany doświadczeń – mówi prof. Katarzyna Socha.
Zespół pod kierunkiem prof. Sochy realizuje projekt „Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe”, finansowany ze środków Agencji Badań Medycznych w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności .
Głównym celem projektu jest opracowanie gotowych do wdrożenia, innowacyjnych produktów, spełniających wymagania dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Receptury opracowanych produktów będą dopasowane do potrzeb żywieniowych pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, których następstwem są choroby kardiologiczne.