Zasady prawidłowego żywienia
Wykłady – 15 godz.
L.p. | TEMATYKA |
1 | Podstawowe definicje dotyczące żywności i żywienia. Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
2 | Sacharydy: rola żywieniowa, rodzaje sacharydów, znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu. |
3 | Białka: rola, występowanie i rodzaje białek w żywności. |
4 | Tłuszcze: rodzaje i występowanie w żywności, rola żywieniowa tłuszczy i kwasów tłuszczowych. |
5 | Witaminy: rola, występowanie w żywności. Witaminy antyoksydacyjne. |
6 | Mikroelementy: występowanie w środkach spożywczych, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie. Mikroelementy a stan skóry |
7 | Choroby związane z nieprawidłowym żywieniem. |
Zasady prawidłowego żywienia
Seminaria – 15 godz.
L.p. | TEMATYKA |
1 | Bilans energetyczny organizmu człowieka. Zasady racjonalnego żywienia. |
2 | Żywność jako źródło witamin wykorzystywanych w kosmetyce. Żywność jako źródło makroelementów wykorzystywanych w kosmetyce. Prawidłowe bilansowanie posiłków. Metody oceny sposobu żywienia. |
3 | Naturalne toksykanty i bezpieczeństwo żywności. Czytanie etykiet. Rola wody w kosmetyce i ocena jakości wody. |
4 | Metody oceny stanu odżywienia. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry. |