Warunki uzyskania zaliczenia:
1. Na wszystkich ćwiczeniach i seminariach studenci będą odpytywani z tematyki bieżących zajęć. Każdy student musi otrzymać 4 oceny pozytywne by być dopuszczonym do końcowego zaliczenia.
2. Zaliczenie odbywa się w formie pisemnej na ostatnich zajęciach.
3. Zaliczenie końcowe obejmuje tematykę wszystkich zajęć (wykłady, seminaria, ćwiczenia).
Terminy zajęć:
Wykłady (10h):
Poniedziałek 11:15 - 13:45 sala Zakładu (Mickiewicza 2c)
7,14,21.X
Seminaria (10h):
Poniedziałek 11:15 - 13:45 sala Zakładu (Mickiewicza 2c)
28.X, 4,18.XI
Ćwiczenia (10h):
Poniedziałek 11:15 - 13:45 sala Zakładu (Mickiewicza 2c)
25.XI, 2,9.XII
Tematyka zajęć:
WYKŁAD I
Bieżąca ocena stanu sanitarno-epidemiologicznego Polski.
WYKŁAD II
System organizacyjny nadzoru sanitarno-epidemiologicznego w Polsce.
WYKŁAD III
Pojęcie HACCP – wdrażanie systemu zapobiegania skażeń żywności. Choroby zawodowe – rozpoznawanie i zapobieganie powstawaniu.
SEMINARIUM I
Profilaktyka grypy, aktualna sytuacja pandemiczna wirusa grypy A/H1N1.
SEMINARIUM II
Regulacje prawne dotyczące środków odurzających.
SEMINARIUM III
Ochrona radiologiczna kraju. Gospodarka odpadami.
ĆWICZENIE I
Zwalczanie chorób zakaźnych.
ĆWICZENIE II
Promocja zdrowia i profilaktyka chorób niezakaźnych.
ĆWICZENIE III
Higiena żywności i suplementów diety. Zaliczenie.
Piśmiennictwo:
- Jędrychowski Wiesław (red): Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym. Wyd. UJ, Kraków 2010.
- Jędrychowski Wiesław (red): Epidemiologia. Wprowadzenie i metody. Wyd. PZWL, Warszawa 1999.
- Marcinkowski Jerzy T. (red): Higiena. Profilaktyka w zawodach medycznych. Dział Wydawnictw Akademia Medyczna w Poznaniu 2002.
- Główny Inspektorat Sanitarny: www.gis.gov.pl