ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
Program wykładów dla studentów Dietetyki (II rok, I st.)
w semestrze zimowym (7 wykładów)
- Podstawowe pojęcia dotyczące żywności, żywienia, jakości zdrowotnej żywności.
- Bilans energetyczny, metody oceny wydatku energetycznego, metody oceny
energetyczności produktów i posiłków. Metody oceny spożycia żywności.
3. Jakość wyników analitycznych w analizie żywności.
4. Białka. Węglowodany. Metody analityczne stosowane w analizie żywności.
5. Tłuszcze. Metody analityczne stosowane w analizie żywności.
6. Witaminy. Metody analityczne stosowane w analizie żywności.
7. Makroelementy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Metody analityczne
stosowane w analizie żywności.
Program ćwiczeń dla studentów Dietetyki (II rok, I st.)
w semestrze zimowym
30 godz. dydaktycznych ćwiczeń
Ćwiczenie I
- Zapoznanie się z przepisami bhp.
- Sprawdzanie pojemności naczyń miarowych i ustalenie współmierności kolby i pipety używanych w doświadczeniu.
- Oznaczenie zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych metodą suszarkową.
- Oznaczenie wilgotności i suchej masy metodą destylacji mieszaniny azeotropowej w różnych produktach spożywczych.
- Zasady przygotowania prób do analizy żywności.
- Zapoznanie się z testami do oznaczania jakości wody pitnej.
Ćwiczenie II
- Oznaczanie zawartości etanolu w próbkach żywności za pomocą piknometru.
- Przygotowanie prób do oznaczania białka (mleko, preparaty dla sportowców)
- Omówienie metod oznaczania błonnika pokarmowego.
Ćwiczenie III
- Oznaczenie zawartości azotu w żywności i przeliczanie na ilość białka (metoda Kjeldahla).
- Ocena wartości odżywczej białka. Określenie aminokwasu ograniczającego CS.
Ćwiczenie IV
Wykrywanie i oznaczanie produktów jełczenia tłuszczów.
- Oznaczanie stopnia kwasowości.
- Oznaczanie zawartości nadtlenków.
- Próba Kreisa.
- Oznaczanie zawartości tłuszczów w żywności (metoda Gerbera).
Ćwiczenie V
Oznaczanie związków cukrowych: Oznaczanie cukrów w żywności (metoda Lane-Eynona).
Ćwiczenie VI
Rola i znaczenie witamin w żywieniu człowieka; wybrane metody oznaczeń.
- Oznaczanie witaminy C w żywności metodą Tillmansa (soki).
- Oznaczanie nasycenia ustroju witaminą C - test językowy
Ćwiczenie VII
Składniki mineralne w żywieniu człowieka; wybrane metody oznaczeń.
- Mineralizacja próbek żywności w układzie zamkniętym w celu oznaczania makroelementów.
- Oznaczanie zawartości miedzi i cynku w środkach spożywczych metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (ASA) techniką płomieniową.
Kolokwium z ćwiczeń I - VII