Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Tematyka zajęć i sylabus.
  • Ostatnia zmiana 22.11.2023 przez Studium Języków Obcych BGG

    Tematyka zajęć i sylabus

    SYLABUS   Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Sylabusy na cykle kształcenia. (umb.edu.pl)

     

    Tematyka zajęć w ramach lektoratu jęz. angielskiego

    na kierunku DIETETYKA

    rok II lic, semestr I i II

    2023/24

    tematyka

    sprawności językowe i gramatyka

    Ilość godzin

    Zalecenia żywieniowe, rodzaje żywności, historia rozwoju piramidy żywieniowej w USA, piramida żywieniowa w Polsce;

    ćwiczenia w czytaniu, słuchaniu, mówieniu i tłumaczeniu, słowotwórstwo, rozwijanie umiejętności prezentowania zagadnień z zakresu dietetyki, tworzenie pytań – rodzaje pytań, test

    14

    Układanie jadłospisów, sposoby odżywiania w zależności od kultury społeczeństwa (zwyczaje, religia), posiłki i techniki gotowania;

    ćwiczenia w czytaniu, słuchaniu, mówieniu, pisaniu i tłumaczeniu, kolokacje, język angielski w USA i Wielkiej Brytanii – różnice w nazwie produktów spożywczych, wykresy w prezentowaniu zagadnień z zakresu dietetyki, test

    12

    Nowa żywność – żywność genetycznie modyfikowana, żywność funkcjonalna i wygodna, probiotyki i prebiotyki, nawyki żywieniowe;

    ćwiczenia w czytaniu, słuchaniu, mówieniu i pisaniu, tłumaczenie zdań, słowotwórstwo, rozwijanie umiejętności przeprowadzania wywiadu z pacjentem i ekspertem z dziedziny dietetyki, test

    12

    Ocena żywienia i stanu odżywienia pacjenta, praca z pacjentem w oparciu o dzienniczek żywieniowy;

    opis przypadku niedożywienia i złego odżywienia; ćwiczenia w czytaniu, słuchaniu, mówieniu i pisaniu, tłumaczenie zdań, słowotwórstwo-antonimy, test

    14

    Wegetarianizm, rodzaje diet w wegetarianizmie, zapobieganie chorobom poprzez diety roślinne, składniki odżywcze w żywności wegetariańskiej, dania i przepisy, techniki kulinarne;

    ćwiczenia w czytaniu, słuchaniu i mówieniu, tłumaczenie zdań, słowotwórstwo, rozwijanie umiejętności przeprowadzania wywiadu z pacjentem, test

    6

     

    Literatura podstawowa: English for Dietetics, Barbara Gorbacz-Gancarz, mgr Eunika Supińska, mgr Ewa Szczepaniak, Lucyna Ostrowska, Ewa Stefańska