1. Osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie danego tematu: Prof. dr hab. n. farm. Maria H. Borawska
2. Jednostka uczelniana odpowiedzialna za nauczanie przedmiotu: Zakład Bromatologii
3. Kierownik Zakładu: dr hab. n. farm. Katarzyna Socha
4. Wymiar godzinowy zajęć: 15
5. Forma zakończenia zajęć (forma zaliczenia): Prezentacje związane z tematem zajęć i czynny udział w poszczególnych zajęciach
6. Cel nauczania: Poszerzenie wiedzy z zakresu żywności funkcjonalnej i środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety
7. Formy nauczania: Seminaria
8. Program nauczania:
- Żywność wzbogacona.
- Żywność a alergie.
- Żywność a zdolność uczenia się i pamięci.
- Nutrigenomika a nutrigenetyka.
- Żywność jako lek.
- Możliwości żywieniowego uzupełniania niedoborów składników pokarmowych.
- Suplementy diety.