Główne kierunki działalności naukowej dotyczą takich problemów jak:
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia (z uwzględnieniem parametrów antropometrycznych oraz pomiaru zawartości tkanki tłuszczowej trzewnej i tkanki tłuszczowej podskórnej) różnych grup ludności.
- Ocena wpływu leczenia dietetycznego u pacjentów w różnych jednostkach chorobowych na przebieg tych schorzeń.
- Żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych dzieci, młodzieży i osób dorosłych.
- Nutrigenomika, nutrigenetyka, interakcje genów z dietą, wpływ składników diety na ekspresję genów, zależność między polimorfizmami genetycznymi a preferencjami żywieniowymi i indywidualną odpowiedzią metaboliczną i hormonalną na dietę o określonym składzie.
- Hormonalna i ośrodkowa regulacja uczucia głodu i sytości, oś jelitowo-mózgowa, zależność między stężeniami adipokin i hormonów przewodu pokarmowego a składnikami odżywczymi diety.
- Zależność hormonalnej i podwzgórzowej regulacji uczucia głodu i sytości od obecnego stanu metabolicznego i energetycznego organizmu.
- Rola wysiłku fizycznego i dietoterapii w leczeniu chorób metabolicznych, chorób układu sercowo-naczyniowego