Koło Naukowe przy Zakładzie Biotechnologii Żywności
Od kiedy istnieje: 11.2014 r.
Członkowie Koła:
lic. Monika Sejbuk - przewodnicząca
lic. Rafał Konopko
Anna Zinkow
Małgorzata Kuczyńska
lic. Katarzyna Sopek
Opiekunowie Koła:
dr hab n. med. Anna Witkowska
dr hab n. zdr. Małgorzata Zujko
dr n. zdr. Iwona Mirończuk-Chodakowska
Email kontaktowy: biotech@umb.edu.pl
Telefon kontaktowy: (85) 686 50 89
Profil prac naukowych/Zainteresowania naukowe:
1. Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludności.
2. Zasady prawidłowego żywienia w zdrowiu i chorobie.
3. Diety alternatywne.
4. Bioaktywne składniki żywności.
Najważniejsze osiągnięcia:
I nagroda dla Olgi Pugacewicz za prezentację pracy "Ocena ilościowa i jakościowa jadłospisów dekadowych osób osadzonych w zakładzie karnym w Białej Podlaskiej", I Konferencja Studenckich Kół Naukowych Białystok, 24.04.2021 r.
II miejsce Koła Naukowego w rankingu SKN na Wydziale Nauk o Zdrowiu UMB 2019/2020.
Akcja promocyjna Uczelni „Studiuj w UMB!” - co roku.
I miejsce w rankingu Kół Naukowych Wydziału Nauk o Zdrowiu za rok 2017/2018.
I miejsce w sesji Public Health Session 1 dla Marty Butler, Eweliny Łazuk i Joanny Ciżewskiej za prezentację "Meditterranean eating habits and their effects on the serum antioxidant activity", 10th BIMC, Białystok 2015.
I miejsce w sesji Public Health Session 2 dla Kamili Kuleszy, Karoliny Dymerskiej i Anny Paruk za prezentację "Sprouts as potential sources of dietary antioxidants", 10th BIMC, Białystok 2015.