Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • 02.10.2017 Zakład Bromatologii

    Szczegółowy rozkład zajęć

    DIETETYKA II r. mgr niestacjonarne

    Jakość i bezpieczeństwo żywności

    Wykłady

    Wykłady (20 godz.)

    1. Nowe regulacje prawne dotyczące substancji słodzących
    2. Produkty pszczele – jakość i bezpieczeństwo.
    3. Materiały opakowaniowe i opakowania stosowane w przemyśle spożywczym
    4. Zanieczyszczenia chemiczne w żywności (furan, akrylamid, bisfenol)
    5. Substancje antyodżywcze
    6. Naturalne toksykanty w żywności.
    7. Substancje o działaniu mutagennym i przeciwnowotworowym w żywności
    8. Zanieczyszczenia biologiczne
    9. Produkty biobójcze.
    10. Radiacja żywności
    11. Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)
    12. Żywność ekologiczna i produkty regionalne
    13. Nutrigenomika

     

     

    Ćwiczenia

    Ćwiczenie 1   2 godz.

    1. Zapoznanie się z przepisami BHP.
    2. Oznaczanie suchej masy środków spożywczych wymagających specjalnych warunków przygotowania próby do analizy.
    3. Parametry jakości wody pitnej. Oznaczanie chlorków w wybranych wodach mineralnych. Analiza podstawowych parametrów przy użyciu testów paskowych.
    4. Metody uzdatniania wody. Wody mineralne, źródlane i lecznicze.

     

    Ćwiczenie 2   3 godz.

    Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich.

       - liczba diastazowa.

       - zawartość proliny.

       - zawartość wody (analiza refraktometryczna).

       - zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF).

       - analiza pyłkowa miodów.      

     

    Ćwiczenie 3   2 godz.

    Wykrywanie produktów aldehydowego i ketonowego jełczenia tłuszczów spożywczych

     

    Ćwiczenie 4   3 godz.

    Właściwości przeciwutleniające żywności.

      1.  Oznaczenie całkowitej zawartości polifenoli w naturalnych miodach pszczelich.

      2. Oznaczenie wybranych  polifenoli metodą HPLC