DIETETYKA II r. mgr niestacjonarne
Jakość i bezpieczeństwo żywności
Wykłady
Wykłady (20 godz.)
- Nowe regulacje prawne dotyczące substancji słodzących
- Produkty pszczele – jakość i bezpieczeństwo.
- Materiały opakowaniowe i opakowania stosowane w przemyśle spożywczym
- Zanieczyszczenia chemiczne w żywności (furan, akrylamid, bisfenol)
- Substancje antyodżywcze
- Naturalne toksykanty w żywności.
- Substancje o działaniu mutagennym i przeciwnowotworowym w żywności
- Zanieczyszczenia biologiczne
- Produkty biobójcze.
- Radiacja żywności
- Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)
- Żywność ekologiczna i produkty regionalne
- Nutrigenomika
Ćwiczenia
Ćwiczenie 1 2 godz.
- Zapoznanie się z przepisami BHP.
- Oznaczanie suchej masy środków spożywczych wymagających specjalnych warunków przygotowania próby do analizy.
- Parametry jakości wody pitnej. Oznaczanie chlorków w wybranych wodach mineralnych. Analiza podstawowych parametrów przy użyciu testów paskowych.
- Metody uzdatniania wody. Wody mineralne, źródlane i lecznicze.
Ćwiczenie 2 3 godz.
Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich.
- liczba diastazowa.
- zawartość proliny.
- zawartość wody (analiza refraktometryczna).
- zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF).
- analiza pyłkowa miodów.
Ćwiczenie 3 2 godz.
Wykrywanie produktów aldehydowego i ketonowego jełczenia tłuszczów spożywczych
Ćwiczenie 4 3 godz.
Właściwości przeciwutleniające żywności.
1. Oznaczenie całkowitej zawartości polifenoli w naturalnych miodach pszczelich.
2. Oznaczenie wybranych polifenoli metodą HPLC