Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • 23.11.2023 Zakład Bromatologii

    Szczegółowy rozkład zajęć

     

    Wykłady:

     

    I wykład

    Nutrikosmetyka – definicja, podział nutrikosmetyków, możliwości zastosowania.

    Znaczenie produktów mlecznych w kosmetyce

     

    II wykład

    Produkty zbożowe i tłuszcze w kosmetyce

     

    III wykład

    Owoce i warzywa w nutrikosmetyce

     

    IV wykład

    Miód i inne produkty pszczele – wykorzystanie w kosmetyce

     

    V wykład

    Miód i inne produkty pszczele – wykorzystanie w kosmetyce

    Inne produkty spożywcze wykorzystywane w nutrikosmetyce: kawior, czekolada, kawa, zielona herbata, drożdże piwne

     

    VI wykład

    Białka, węglowodany i tłuszcze w nutrikosmetyce.

    Witaminy o działaniu antyoksydacyjnym w nutrikosmetyce.

    Witaminy z grupy B w nutrikosmetyce.

     

    VII wykład

    Makro- i mikroelementy w nutrikosmetyce.

    Interakcje witamin i składników mineralnych w suplementach diety

     

     

    Ćwiczenia:

    Ćwiczenie 1

    Produkty mleczne w kosmetyce

    - wykonywanie form kosmetyków z wykorzystaniem produktów mlecznych: maseczki

       odżywcze, balsamy, kompresy, szampon do włosów

     

    Ćwiczenie 2.

    Produkty zbożowe i tłuszcze w kosmetyce

    - wykonywanie form kosmetyków z wykorzystaniem produktów zbożowych i tłuszczów:

      maseczki (do cery suchej, wrażliwej, wygładzające, oczyszczające), peelingi, odżywczy

      płyn do brwi i rzęs

     

    Ćwiczenie 3

    Warzywa w kosmetyce

    - wykonywanie form kosmetyków z wykorzystaniem warzyw: maseczki ujędrniające, do

      skóry podrażnionej, łuszczącej, toniki, odżywki do włosów

     

    Ćwiczenie 4.

    Owoce w kosmetyce

    - wykonywanie kosmetyków z wykorzystaniem owoców: maseczki przeciwstarzeniowe,

       odżywcze, do cery trądzikowej, do skóry suchej i wrażliwej

     

    Ćwiczenie 5.

    Produkty pszczele w kosmetyce

    - wykonywanie preparatów kosmetycznych z wykorzystaniem produktów pszczelich:

      maseczki miodowe, emulsje do szorstkich rąk, krem na noc, okład miodowo-pyłkowy,

      mydło miodowe

     

    Ćwiczenie 6.

    Wybrane parametry oceny jakości produktów pszczelich