Wykłady:
I wykład
Nutrikosmetyka – definicja, podział nutrikosmetyków, możliwości zastosowania.
Znaczenie produktów mlecznych w kosmetyce
II wykład
Produkty zbożowe i tłuszcze w kosmetyce
III wykład
Owoce i warzywa w nutrikosmetyce
IV wykład
Miód i inne produkty pszczele – wykorzystanie w kosmetyce
V wykład
Miód i inne produkty pszczele – wykorzystanie w kosmetyce
Inne produkty spożywcze wykorzystywane w nutrikosmetyce: kawior, czekolada, kawa, zielona herbata, drożdże piwne
VI wykład
Białka, węglowodany i tłuszcze w nutrikosmetyce.
Witaminy o działaniu antyoksydacyjnym w nutrikosmetyce.
Witaminy z grupy B w nutrikosmetyce.
VII wykład
Makro- i mikroelementy w nutrikosmetyce.
Interakcje witamin i składników mineralnych w suplementach diety
Ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Produkty mleczne w kosmetyce
- wykonywanie form kosmetyków z wykorzystaniem produktów mlecznych: maseczki
odżywcze, balsamy, kompresy, szampon do włosów
Ćwiczenie 2.
Produkty zbożowe i tłuszcze w kosmetyce
- wykonywanie form kosmetyków z wykorzystaniem produktów zbożowych i tłuszczów:
maseczki (do cery suchej, wrażliwej, wygładzające, oczyszczające), peelingi, odżywczy
płyn do brwi i rzęs
Ćwiczenie 3
Warzywa w kosmetyce
- wykonywanie form kosmetyków z wykorzystaniem warzyw: maseczki ujędrniające, do
skóry podrażnionej, łuszczącej, toniki, odżywki do włosów
Ćwiczenie 4.
Owoce w kosmetyce
- wykonywanie kosmetyków z wykorzystaniem owoców: maseczki przeciwstarzeniowe,
odżywcze, do cery trądzikowej, do skóry suchej i wrażliwej
Ćwiczenie 5.
Produkty pszczele w kosmetyce
- wykonywanie preparatów kosmetycznych z wykorzystaniem produktów pszczelich:
maseczki miodowe, emulsje do szorstkich rąk, krem na noc, okład miodowo-pyłkowy,
mydło miodowe
Ćwiczenie 6.
Wybrane parametry oceny jakości produktów pszczelich