Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • 29.09.2023 Zakład Bromatologii

    Szczegółowy rozkład zajęć

    Program wykładów i ćwiczeń dla studentów Analityki Medycznej

     

    Wykłady

     

     

    1. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Podstawowe definicje – środka spożywczego, środka dietetycznego, dane dotyczące znakowania żywności.
    2. Węglowodany: rola żywieniowa, rodzaje sacharydów, znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu i profilaktyce chorób na tle wadliwego żywienia , środki słodzące.
    3. Białka - rola, występowanie i rodzaje białek w żywności. Metody oznaczeń białek w żywności. Oznaczenia niedożywienia białkowego u ludzi chorych.
    4. Tłuszcze – rodzaje i występowanie w żywności, rola żywieniowa tłuszczów oraz wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, metody ich oznaczania.
    5. Mikroelementy: występowanie w pokarmach, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie, metody oznaczeń.
    6. Makroelementy: występowanie w pokarmach, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie, metody oznaczeń.
    7. Witaminy - rola, występowanie w żywności, skutki niedoboru i nadmiaru, metody oznaczania.
    8. Suplementy diety.
    9. Bezpieczeństwo żywności i materiałów stosowanych do pakowania żywności, naturalne toksykanty w żywności.
    10. Pierwiastki toksyczne w żywności  i metody ich oznaczeń.
    11. Zanieczyszczenia  żywności (chemiczne, biologiczne) – wybrane metody ich identyfikacji i oznaczeń.
    12. Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)

     

    Ćwiczenia

     

    Program ćwiczeń dla studentów Analityki Medycznej (II rok)

    Ćwiczenie I  

                   

    Omówienie zagadnień podstawowych: środki spożywcze, substancje obce, środki specjalnego przeznaczenia medycznego,   suplementy; zasady przygotowania raportu z badań; przygotowanie próbek żywności do analizy; zasady oznaczania wilgotności i suchej masy metodą suszarkową;

    Część ćwiczeniowa:

    1. Zapoznanie się z przepisami bhp.
    2. Sprawdzanie pojemności naczyń miarowych i ustalenie współmierności kolby i pipety używanych w doświadczeniu.
    3. Oznaczenie zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych metodą suszarkową.
    4. Oznaczenie wilgotności i suchej masy metodą destylacji mieszaniny azeotropowej w różnych produktach spożywczych.
    5. Kontrola jakości wyników analitycznych.
    6. Ocena żywienia na podstawie analizy całodziennej diety z wykorzystaniem programu komputerowego

     

    Ćwiczenie II  

     

    1. Oznaczanie zawartości etanolu w próbkach żywności za pomocą piknometru.
    2. Zapoznanie się z testami do oznaczania jakości wody pitnej.
    3. Przygotowanie prób do oznaczania białka

     

     

    Ćwiczenie III

     

    1. Oznaczanie białka metodą Kjeldahla i opracowanie raportu z badań
    2. Oznaczenie błonnika pokarmowego całkowitego metodą enzymatyczną – omówienie metody.
    3. Przygotowanie raportu z wykonywanych badań

     

    Ćwiczenie IV

     

     I.  Oznaczanie zawartości tłuszczów w żywności.

    1. Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera.

     II. Wykrywanie i oznaczanie produktów jełczenia tłuszczów.

    1. Oznaczanie stopnia kwasowości.
    2. Oznaczanie zawartości nadtlenków.
    3. Próba Kreisa.
    4. Przygotowanie sprawozdania z wykonywanych badań

     III. Analiza jakości tłuszczów spożywczych w lampie UV

     

    Ćwiczenie V

     

     1. Oznaczanie związków cukrowych: Oznaczanie cukrów w żywności (metoda Lane-Eynona, HPLC)

    2. Porównanie słodkości różnych środków słodzących

     

    Ćwiczenie VI 

     

    1.Oznaczanie zawartości witaminy C w żywności

    2. Oznaczenie nasycenia ustroju witaminą C  -  test językowy.

     

     

    Kolokwium z ćwiczeń I-VI i wykładów

     

    Ćwiczenie VII     

     

    Oznaczanie zawartości wybranych metali metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją w płomieniu lub kuwecie grafitowej.

     

    Ćwiczenie VIII   

     

    1. Oznaczanie zawartości azotanów (III i V) w żywności i interpretacja wyników w odniesieniu do obowiązujących rozporządzeń prawnych
    2. Przygotowanie sprawozdania z wykonywanych badań

     

    Ćwiczenie IX  

     

    1. Analiza jakości i wykrywanie zafałszowań w żywności:

    - oznaczanie HMF w miodzie

    - oznaczanie aktywności diastatycznej miodu,

    - ocena zawartości wody metodą refraktometryczną,

    - oznaczanie proliny w miodach.

     

    Ćwiczenie X  

     

    1.  Oznaczanie chlorku sodu w żywności

     

    Ćwiczenie XI

     

    1. Oznaczanie szczawianów w kawie i herbacie.

    2.   Klasyfikacja i rozróżnianie grzybów jadalnych i niejadalnych.

     

     

     

    Kolokwium z ćwiczeń    VII -  XI + wykłady